Nakon četiri tjedna pada, prvi rast svjetskih burzi

U fokusu bolest Trumpa
Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, zahvaljujući nadi ulagača u nove poticajne mjere, no krajem tjedna na tržištima je zavladala nesigurnost jer je predsjednik SAD-a Donald Trump zaražen koronavirusom.

Prvi rast Dow Jones i S&P 500 indeksa nakon četiri tjedna pada ponajviše se zahvaljuje oporavku cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon.com i Microsoft, nakon što su tjednima bile pod pritiskom.

Polovicom tjedna ulagače je razočarao korak unazad u pregovorima između Kongresa i Bijele kuće o novom paketu fiskalnih poticajnih mjera. Ministar financija Steven Mnuchin ponudio je u pregovorima svoj paket mjera, vrijedan oko 1.500 milijardi dolara, dok predstavnici Demokratske stranke, koji imaju većinu u Zastupničkom domu Kongresa, inzistiraju na svom paketu, vrijednom 2.200 milijardi dolara. Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma, poručila je da su Demokrati i Bijela kuća zapeli u raspravi o vrijednosti paketa.

„Sve ovisi o paketu poticaja, a loptica je u rukama Kongresa. Vjerujemo da se bliži dogovor, no zadnji koraci često su najteži. Očekujemo da će do dogovora doći prije predsjedničkih izbora i da će obje strane proglasiti pobjedu”, kaže Detrick.

A da su poticaji nužni, pokazuju podaci prema kojima oporavak gospodarstva od koronakrize gubi na zamahu. Broj zaposlenih u rujnu porastao je za samo 661 tisuću, nakon 1,5 milijuna u kolovozu, što je znatno manje nego što su očekivali analitičari u anketi Reutersa. Rujanski rast broja zaposlenih najmanji je od početka oporavka američkog tržišta rada u svibnju, što signalizira da će trebati puno vremena da se nadoknade 22 milijuna radnih mjesta izgubljena u ožujku i travnju i da je gospodarski rast usporio na prijelazu u četvrti kvartal.

Loše je na tržište u petak utjecala i vijest da je predsjednik SAD-a Donald Trump zaražen koronavirusom i da je u karanteni. To je, kažu analitičari, pridonijelo nesigurnosti na tržištima, koja su ionako nestabilna zbog predsjedničkih izbora u SAD-u u studenom.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, kao i američki terminski indeksi, nakon vijesti da se predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, zaraženom koronavirusom, zdravstveno stanje poboljšava. Pozitivno je na tržišta utjecala poruka liječnika u nedjelju da postoji mogućnost da se predsjednik Trump vrati u Bijelu kuću u ponedjeljak, popravi li se njegovo zdravstveno stanje. To je umanjilo strahovanja od nestabilnosti na svjetskim financijskim tržištima uoči predsjedničkih izbora u SAD-u početkom studenoga.

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica porasle, zahvaljujući vijestima o mogućim spajanjima i preuzimanjima kompanija i banaka, a ulagače je ohrabrila i vijest o poboljšanju zdravstvenog stanja predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, a kako iz domaćih kompanija zasad nema značajnijih vijesti, ulagači će vjerojatno pratiti zbivanja na inozemnim burzama, kao i vijesti o koronavirusu kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala, nastavljajući silaznom putanjom, s obzirom da je prošloga tjedna skliznula 0,8 posto.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon što su prošloga tjedna potonule više od 6 posto zbog strahovanja da će drugi val širenja koronavirusa u svijetu loše utjecati na gospodarstva, a time i na potražnju za ‘crnim zlatom’. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 1,2 posto, na 39,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,5 posto, na 37,60 dolara.

You may also like

0 comments