Home Ekonomija Nakon Brexita Britanija suočena s manjkom radne snage

Nakon Brexita Britanija suočena s manjkom radne snage

by Marijan Opacak

Britanske tvrtke imaju teškoća s pronalaženjem radnika nakon što je zbog odluke o izlasku iz Europske unije smanjen broj građana drugih zemalja Unije koji traže naći posao na Otoku, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedjeljak. 

U istraživanju Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) sudjelovalo je više od 1000 poslodavaca a pokazalo je da je broj radnika iz drugih zemalja Unije prepolovljen u četvrtom tromjesečju 2016. i iznosio je samo 30 tisuća radnika.

Prema najnovijim podacima, u Velikoj Britaniji trenutno radi 2,26 milijuna državljana drugih zemalja EU.

“Istraživanje… pokazuje da bi manji broj državljana iz drugih zemalja EU mogao dodatno otežati potragu za radnicima u ovoj godini”, navodi CIPD u izvještaju o izgledima za tržište rada.

Stopa slobodnih radnih mjesta u britanskom gospodarstvu trenutno je još uvijek znatno iznad povijesnog prosjeka i CIPD u izvješću naglašava da će manji broj državljana drugih zemalja EU teško pogoditi određene privredne grane.

To vrijedi za sektore koji zapošljavaju radnike s niskim kvalifikacijama, poput veleprodaje i maloprodaje, ugostiteljstva, kao i za sektore zdravstvene i socijalne skrbi. U njima trenutno radi velik broj državljana drugih zemalja EU.

Britanska premijerka Theresa May poručila je da će jamčiti prava državljanima EU koji već žive u Britaniji.

Neki među njima ipak razmišljaju od selidbi, zbog neizvjesnosti koju donosi cijeli proces i mogućeg uvođenja viznih ograničenja.

Gotovo svaki treći anketirani poslodavac navodi da imaju konkretne dokaze da njihovi radnici iz drugih zemalja EU razmatraju mogućnost odlaska iz tvrtke i/ili Britanije u 2017.

Upravo je pitanje imigracije bilo u središtu prošlogodišnjeg referenduma o članstvu u Europskoj uniji, na kojem je na koncu 52 posto britanskih građana glasalo za odlazak.

(Agencije)

Related Posts