Nakon američkih izbora burze skočile dva posto

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica skočile više od 2 posto, ponajviše u tehnološkom i zdravstvenom sektoru, jer je nakon izbora za američki Kongres otklonjena velika neizvjesnost koja je tjednima pritiskala tržište.
Dow Jones skočio je 545 bodova ili 2,13 posto, na 26.180 bodova, dok je S&P 500 porastao 2,12 posto, na 2.813 bodova, a Nasdaq indeks 2,64 posto, na 7.570 bodova. Na jučerašnjim izborima demokrati su zadobili kontrolu nad Zastupničkim domom, dok su republikanci ojačali svoju većinu u Senatu.

Dosad su u oba doma većinu imali republikanci, pa se smatra da će podijeljeni Kongres predstavljati poteškoću za predsjednika Donalda Trumpa u provođenju njegovih politika usmjerenih biznisu, koje su poticale rast tržišta dionica od predsjedničkih izbora 2016. godine.

Međutim, analitičari objašnjavaju da pozitivno na tržišta utječe već samo uklanjanje neizvjesnosti koja je vladala uoči izbora. „Ovaj ishod vjerojatno predstavlja paralizu za nove politike. Međutim, u scenariju prema kojemu neće biti dodatnih fiskalnih poticaja, a ne očekuju se poremećaji u rastu gospodarstva, ovo je najbolja oklada”, kaže Brian Nick, strateg u fondu Nuveen Asset Management.

U svih 11 sektora cijene su dionica jučer snažno porasle, a predvodili su tehnološki i zdravstveni sektor sa skokom od 2,9 posto. U potrošačkom su sektoru cijene dionica porasle još i više, u prosjeku 3,1 posto, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijene dionice Amazon.coma za gotovo 7 posto. Neki analitičari kažu da će prevlast demokrata u Zastupničkom domu otežati Trumpu dobivanje podrške za njegova nastojanja da uvede nove regulacije usmjerene na poslovanje Amazona.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,09 posto, na 7.117 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 0,83 posto, na 11.579 bodova, a pariški CAC 1,24 posto, na 5.137 bodova.

You may also like

0 comments