Nakon 2022. Poljska neće nabavljati plin putem Gazproma

PGNIG
Poljska državna plinska tvrtka PGNiG objavila je u petak da ne planira s ruskim plinskim divom Gazpromom produljiti ugovor o nabavi plina nakon njegova isteka krajem 2022. godine.

Poljska je osigurala opskrbu plinom diverzifikacijom izvora nabave, posebno ukapljenog prirodnog plina (LNG), kupnjom plinskih nalazišta u Sjevernom moru i širenjem plinovodne mreže, poručuju iz PGNiG-a. Stoga tvrtka može raskinuti ugovor s Gazpromom, stoji u podnesku PGNiG-a poljskoj burzi.

Poljska “ne želi potpuno odustati od ruskog plina”, ali želi biti „ozbiljan partner i želi ravnopravan tretman“, rekao je ministar financija i razvoja Jerzy Kwiecinski, prema izvješću poljske novinske agencije. Sve će ovisiti o financijskim uvjetima, naglasio je poljski ministar. Poljska trenutno za ruski plin plaća cijenu koja spada među najviše u svijetu i više si to ne može priuštiti, izjavio je Kwiecinski

PGNiG-ov ugovor s Gazpromom, takozvani Yamal, predmet je žestokih kritika u Poljskoj. Zbog dugotrajne energetske ovisnosti o Rusiji, Poljska je ruski plin plaćala puno više nego bogatije, ali energetski diverzificiranije zemlje, napominje dpa.

Yamal je potpisan 1996. godine i uključuje odredbu o minimalnoj količini plina koju Poljska mora kupovati od Gazproma svake godine. Zato je zemlja odlučila diverzificirati izvore opskrbe prirodnim plinom te je proteklih godina izgradila terminal za ukapljeni prirodni plin i sklopila ugovore o nabavi plina iz SAD-a i Katara.

Namjeravaju također povezati mrežu svojih plinovoda s onima u Danskoj i Norveškoj projektom Baltic Pipe, koji bi trebao početi s radom krajem 2022. godine. Poljska ujedno oštro kritizira gradnju plinovoda Sjeverni tok i Sjeverni tok 2, koje smatra oruđem povećanja europske ovisnosti o ruskom plinu. Njihovi su pak zagovornici zemlje poput Njemačke, dodaje dpa..

You may also like

0 comments