Nakon ukidanja sankcija Iranu opada cijena nafte

Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 29 dolara, potonuvši nakratko i na najnižu razinu od 2003. nakon ukidanja sankcija Iranu i očekivanog povratka iranske nafte na svjetska tržišta.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 33 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 29,28 dolara. Nakratko je bila potonula na samo 27,67 dolara, najnižu razinu od 2003. godine. Na američkom tržištu barelom se danas na elektronskim platformama trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 29,65 dolara. Nakratko se tijekom prijepodneva spustio na samo 28,36 dolara, nadomak najniže razine od 2003. godinera. Danas je u SAD-u praznik i pa se trguje samo na elektronskim platformama.

Sjedinjene Države i Europska unija ukinuli su u subotu sankcije zbog kojih je iranski izvoz gotovo prepolovljen s nekih dva milijuna barela dnevno u 2011. godini na sadašnjih nešto više od milijun barela dnevno. U nedjelju je Teheran naložio da se proizvodnja poveća za 500 tisuća barela dnevno, kazao je zamjenik ministra za naftu.

Povratak iranske nafte dodatno će pogoršati problem prekomjerne opskrbe svjetskih tržišta na kojima ponuda trenutno premašuje potražnju za neka dva milijuna barela dnevno. “Iranski izvoz vraća se u vrlo nezgodno vrijeme”, komentirali su analitičari Barclaysa.

Iran ima najmanje desetak super tankera punih nafte i spremnih za isporuke pa trgovci očekuju daljnji pad cijena nafte. U međuvremenu je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) prognozirala da će zbog aktualne niske razine cijena proizvođači izvan tog kartela, ponajprije oni u SAD-u, smanjiti proizvodnju ove godine za 660 tisuća barela dnevno. Prošlog su mjeseca u OPEC-u prognozirali smanjenje za 380 tisuća barela dnevno.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice barela njegove nafte u petak iznosila 24,74 dolara, što znači da je pala 26 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments