Najviše razine svjetskih burzi

Čeka se cjepivo
Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna dosegnule nove rekordne razine jer se ulagači nadaju da će se globalno gospodarstvo brzo oporaviti od koronakrize nakon što bude provedeno cijepljenje protiv covida-19.

Sva tri indeksa dosegnula su rekordne razine jer ulagači očekuju da će se s primjenom cjepiva gospodarska aktivnost normalizirati, a najveća svjetska gospodarstva brzo oporaviti od koronakrize. Prošloga je tjedna Britanija postala prva zemlja u svijetu koja je odobrila cjepivo Pfizera i BioNTecha protiv covida-19 i najavila da će cijepljenje početi idućega tjedna.

Ulagače su ohrabrile i optimistične poruke demokratskih i republikanskih predstavnika u američkom Kongresu o novim mjerama za pomoć gospodarstvu u borbi protiv koronakrize. Pregovori se vode o prijedlogu paketa fiskalnih poticaja vrijednom ukupno oko 1.000 milijardi dolara. O novom paketu poticaja pregovara se već mjesecima, a analitičari smatraju da će se uskoro konačno postići dogovor jer svi posljednji podaci ukazuju na usporavanje oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Na to su, među ostalim, ukazali podaci o oštrom usporavaju rasta zapošljavanja. U studenome je, naime, otvoreno samo 245 tisuća novih radnih mjesta, u usporedbi sa 610 tisuća u listopadu, pokazalo je službeno izvješće u petak. To je najslabiji rast broja zaposlenih od svibnja te peti mjesec zaredom da tempo zapošljavanja usporava. Analitičari kažu da je spori oporavak tržišta rada posljedica novih restriktivnih mjera u nizu saveznih država zbog širenja koronavirusa.

No, premda je to izvješće loše, nakon njega su burzovni indeksi na Wall Streetu dosegnuli rekordne razine.

Osim fiskalnih, tržišta podržavaju i monetarni poticaji jer su središnje banke širom svijeta popustile monetarnu politiku. Stoga su tržišta preplavljena svježim novcem koji uglavnom ide na tržišta dionica, s obzirom na rekordno niske kamatne stope u svijetu. Unatoč velikim štetama koje je pandemija nanijela gospodarstvu, S&P 500 indeks porastao je ove godine gotovo 14 posto.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle, peti tjedan zaredom. Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica blago pale, a u fokusu ulagača su pregovori između Europske unije i Britanije o trgovinskim odnosima nakon brexita. Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje stagnacija Crobexa, koji su porasli pet tjedana zaredom i dosegnuli najviše razine od ožujka, a u fokusu ulagača i dalje će biti kretanja na svjetskim burzama. Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago pale, nakon četiri dana rasta, pa su skliznule s najviših razina u povijesti, a pale su i cijene nafte. A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta jutros blago porasla, nakon što je prošloga tjedna skliznula na najnižu razinu od travnja 2018. godine.

Cijene su nafte, pak, jutros pale, nakon što su prošloga tjedna porasle više od 1,5 posto, što je bio peti tjedan zaredom kako su porasle. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,6 posto, na 46,02 dolara, a na londonskom tržištu 0,5 posto, na 48,99 dolara.

You may also like

0 comments