Najviše razine svjetskih burzi u nekoliko mjeseci

Zaoštravanje monetarne politike

Na Wall Streetu su u četvrtak S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli najviše razine u gotovo pet mjeseci, zahvaljujući umirujućim porukama predsjednika Feda Jeroma Powella oko daljnjeg zaoštravanja monetarne politike.

Investitori i dalje razmatraju odluku Feda od srijede o podizanju ključne kamatne stope osmi put zaredom, za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 4,50 do 4,75 posto, novu najvišu razinu od 2007. godine, kao i izjavu Powella kako je postignut napredak u borbi s inflacijom.

Najveća dobitnica bila je jučer dionica Mete, koja je poskupjela čak 23 posto, ostvarivši najveći dnevni rast još od 2013. godine, na krilima boljih od očekivanja prihoda u zadnjem lanjskom tromjesečju te najave otkupa dionica u vrijednosti od 40 milijardi dolara.

I cijene ostalih velikih tehnoloških kompanija porasle su zahvaljujući tim rezultatima, pri čemu su dionice Alphabeta poskupjele 7,3 posto, Amazona 7,4 posto, a Applea za 3,7 posto.

Tehnološke dionice od početka ove godine bilježe znatno bolju izvedbu nego lani, zahvaljujući popuštanju inflacije zbog čega ulagači očekuju da će Fed uskoro završiti svoju agresivnu kampanju podizanja kamatnih stopa.

S&P 500 sektor informacijske tehnologije porastao je više od 14 posto od početka godine, nakon pada za više od 28 posto lani.

S druge strane, nešto lošiju izvedbu u četvrtak su imale dionice farmaceutskih kompanija, ponajviše pod pritiskom pada cijene dionice Mercka za 3,3 posto zbog slabije od očekivanja prognoze ovogodišnje zarade.

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale, nakon snažnog rasta dan prije, kada je Europska središnja banka povećala kamatne tope u skladu s očekivanjima.

Europska središnja banka (ECB) ponovo je u četvrtak podigla kamatne stope, za pola postotnog boda, poručivši da i dalje planira obuzdavati inflaciju u eurozoni kočenjem potražnje, unatoč posustajanju gospodarskog rasta.

Na Zagrebačkoj se burzi u petak očekuje oprezno trgovanje, kao i prethodnih dana, pri čemu bi Crobex indeks, koji je na putu tjednih gubitaka, mogao stagnirati.

Na kineskim su burzama cijene dionica u petak znatno pale, dok na ostalim azijskim tržištima vlada oprez zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata američkih tehnoloških divova.

Cijene su nafte, pak, blago pale. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 0,33 posto, na 81,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,34 posto, na 75,65 dolara.

You may also like