U Hrvatskoj najviše dana godišnjeg odmora imaju zaposlenici državnih institucija – čak 26,3 dana, dok najmanje imaju radnici u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu – 21,6 dana, pokazuje istraživanje portala MojPosao na 400 ispitanika. Zaposleni ispitanici ove godine u prosjeku imaju 23,3 dana godišnjeg odmora, što je u usporedbi s prošlom godinom dva dana godišnjeg odmora više.

Većina ispitanika, njih 62 posto, zadovoljna je brojem dana godišnjeg odmora, dok ih četiri posto čak smatra da imaju previše dana odmora, jer to rezultira smanjenjem produktivnosti. Trećina ispitanika, njih 34 posto, htjela bi više dana godišnjeg, i to u prosjeku 29 dana. Najmanje su zadovoljni brojem dana godišnjeg odmora zaposleni u državnim tvrtkama, njih 43 posto željelo bi imati više dana, i to u prosjeku 33,3 dana godišnjeg odmora, dok trenutno imaju 24,7 dana.

Najzadovoljniji su zaposleni u hrvatskim institucijama, njih 81 posto zadovoljno je prosječnim brojem od 26,3 dana godišnjeg odmora. S druge strane, ispitanici zaposleni u hrvatskim institucijama u najmanjoj mjeri od svih, svega sedam posto, ove godine očekuje regres. Regres ponajviše očekuju ispitanici zaposleni u privatnim tvrtkama u pretežno stranom vlasništvu, njih 33 posto, a slijede ispitanici zaposleni u tvrtkama u hrvatskom državnom vlasništvu, od kojih 29 posto očekuje regres.

Ipak, velika većina ispitanika od 81 posto uopće ne očekuje da će im poslodavac isplatiti regres, a 19 posto koji to očekuju u prosjeku se nada da će dobiti 1.410 kuna. Čak 82 posto ispitanika ove će godine svoj godišnji odmor koristiti višekratno, odnosno kroz dva ili više manjih odmora. Pritom 21 posto navodi da im je vrlo teško dobiti godišnji odmor u željenom razdoblju. Godišnji odmor u vrijeme kada to njima odgovara najteže dobivaju ispitanici zaposleni u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem, 24 posto, i stranom, 22 posto, vlasništvu.

Related Posts