Najveći tjedni pad burzi od listopada

Robin Hood investicije
Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale jer su zbog daljnjeg širenja koronavirusa splasnule nade u brzi oporavak gospodarstava, a ulagače su zabrinuli i poremećaji na Wall Streetu zbog borbe malih ulagača i investicijskih fondova oko kompanije GameStop.

Početkom tjedna ti su indeksi dosegnuli nove rekordne razine, no tjedan su završili s najvećim gubitkom još od listopada prošle godine. Cijene dionica mjesecima su rasle na temelju fiskalnih i monetarnih poticaja, no najveće svjetsko gospodarstvo još se nije sasvim oporavilo od koronakrize. Stoga su se ulagači, zabrinuti zbog visokih razina cijena dionica, daljnjeg širenja koronavirusa i usporavanja procesa cijepljenja u SAD-u i Europi, polovicom tjedna odlučili na prodaju dionica.

Pritom ulagače nije ohrabrilo ni priopćenje čelnika Feda, koji su u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, poručili da će ključne kamatne stope ostati nepromijenjene na izuzetno niskim razinama blizu nule, da će nastaviti kupovati obveznice i da su spremni podržavati gospodarstvo sve dok se sasvim ne oporavi od pandemije koronavirusa.

No, središnja banka poručila je i da se tempo oporavka gospodarstva i zaposlenosti posljednjih mjeseci usporio, pri čemu je slabost najizraženija u sektorima koji su pod najvećim utjecajem pandemije. Premda je Fed poručio da će nastaviti podržavati gospodarstvo, cijene su dionica pale jer su se ulagači nadali optimističnijem osvrtu na gospodarsku situaciju. A prošle je godine, pokazali su službeni podaci, američko gospodarstvo palo za 3,5 posto, što je njegov najveći pad od Drugog svjetskog rata.

S obzirom na visoke razine cijena dionica, premda koronakriza još nije završena, ulagači se plaše da bi ‘balon’ na Wall Streetu mogao puknuti. Pojedini analitičari upozoravaju da se odnos cijena i zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa kreće na najvišim razinama od 2000. godine, uoči izbijanja dot.com krize. A da je na tržištu puno špekulacija pokazuje i primjer trgovine videoigrama GameStop. Cijena dionice te kompanije porasla je u dva tjedna s otprilike 20 na više od 340 dolara, što je posljedica borbe između malih investitora okupljenih na društvenim mrežama, koji podižu cijenu te dionice, i investicijskih hedge fondova, koji su igrali na pad cijena i izgubili milijarde dolara.

Na Wall Streetu vlada nervoza jer se ulagači pitaju hoće li hedge fondovi morati prodavati druge dionice iz svojih portfelja kako bi pokrili gubitke, što bi moglo dovesti do daljnjeg pada cijena dionica. Postavlja se i pitanje hoće li mali ulagači, okupljeni na društvenim mrežama, nastaviti trgovati preko trgovinskih platformi, kao što su Robinhood i Interactive Brokers, i tako poremetiti planove velikih ulagača.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale, ponajviše zbog problema između Europske unije i proizvođača cjepiva koji poručuju da neće isporučiti dogovorene količine cjepiva. Zbog toga bi restriktivne mjere u mnogim zemljama mogle biti zadržane dulje nego što se očekivalo, što bi moglo usporiti oporavak gospodarstava.  Na Zagrebačkoj sz burzi protekloga tjedna Crobexi pali, drugi tjedan zaredom, i to ponajviše pod pritiskom negativnog raspoloženja na svjetskim burzama, dok je promet ostao nizak jer i dalje nema poticajnih vijesti iz domaćeg poslovnog sektora.

Na azijskim su burzama cijene dionica u ponedjeljak porasle, što se ponajviše zahvaljuje korekciji na više nakon oštrog pada prošloga tjedna jer gospodarski pokazatelji i nisu baš impresivni. Osim azijskih indeksa, na dobitku su trenutno i terminski indeksi u Europi i SAD-u, što znači da bi najveće svjetske burze danas mogle nadoknaditi dio gubitaka od prošloga tjedna. A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stabilna.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle. Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 0,4 posto, na 52,42 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,6 posto, na 55,40 dolara.

You may also like

0 comments