Najveći pad japanskog gospodarstva u posljednje četiri godine

Japansko gospodarstvo, snažno ovisno o  izvozu, u trećem je tromjesečju ove godine palo po najvišoj stopi u posljednje četiri godine, ponajprije zbog smanjenja investicija kompanija.
Japanski bruto domaći proizvod (BDP) pao je na godišnjoj razini za 2,5 posto, što je najveća stopa njegova pada od drugog tromjesečja 2014., pokazali su drugi podaci japanske vlade.  To je veća stopa rasta u odnosu na prvu procjenu od 1,2 posto pada, odnosno od procjena analitičara, koje su u prosjeku iznosile d 1,9 posto.

Usporedbe radi, u drugom ovogodišnjem tromjesečju BDP je porastao 2,8 posto. Gospodarski pad u prethodnom tromjesečju dijelom je bio izazvan nizom prirodnih katastrofa, zbog kojih je smanjena tvornička proizvodnja.

Kapitalna ulaganja smanjena su za 2,8 posto u odnosu na drugo tromjesečje, što je znatno lošije od prve procjene o padu od 0,2 posto. To je najveće smanjenje investicija od trećeg kvartala 2009. godine, a posljedica je smanjenja potrošnje veleprodajnih i maloprodajnih trgovaca te informacijsko-komunikacijskog sektora.

Pad kapitalnih ulaganja posebno zabrinjava jer dolazi u vrijeme usporavanja globalnog rasta, jačanja protekcionizma i smanjivanja dobiti kompanija, čime se smanjuje poslovno samopouzdanje. I dok analitičari očekuju da će se gospodarstvo u zadnjem ovogodišnjem kvartalu oporaviti, zahvaljujući povećanju proizvodnje nakon prirodnih katastrofa, i dalje postoji zabrinutost da bi trgovinski rat Kine i SAD-a mogao iscrpiti globalni rast i naštetiti Japanu, koji snažno ovisi o izvozu.

Osobna potrošnja, koja čini oko 60 posto BDP-a, u razdoblju od srpnja do kraja rujna pala je za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

You may also like

0 comments