Najveći pad burzi u povijesti, HNB brani kunu

Crni četvrtak
Svjetske burze u četvrtak su zabilježile jedan od najvećih padova u povijesti, a američki dionički indeks Dow Jones skliznuo je za 9,99 posto, što s nije dogodilo još od 1987., odnosno od tadašnjeg „crnog ponedjeljka“.

Drugi važni američki dionički indeks S&P 500 je otišao u crveno za 9,51 posto, dok je Nasdaq pao za 9,43 posto. Tako je kriza uzrokovana širenjem koronavirusa nastavila uzimati danak na tržištu kapitala, pa je europski indeks vodećih dionica STOXX 600 kliznuo za čak 11,5 posto. Londonski FTSE je pao na 10,87 posto, frankfurtski DAX potonuo 12,24 posto, pariški CAC 12,28 posto, a madridski Ibex 35 za čak 14,6 posto. Azijske burze su u petak nastavile s padom od dva do četiri posto, ali terminski ugovori za američku burzu za sada predviđaju oporavak dionica.

Jakom padu cijena dionica u petka dodatno je bila odluka predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o privremenoj zabrani putovanja iz većine Europe u SAD u nastojanju da spriječi širenje virusa, dok su europske dionice pale i zbog, kako je tržište protumačilo, mlake intervencije Europske središnje banke. Američka središnja banka je, pak, privremeno spriječila daljnji krah burze tako što je najavila novu financijsku injekciju vrijednu 1,5 bilijuna dolara kako bi jeftinim kreditima pomogla gospodarstvu u problemima.

U samo 16 trgovinskih dana S&P 500 i Nasdaq izgubili su otprilike četvrtinu svoje vrijednosti. „Ulje na vatru” dolio je jučer predsjednik SAD-a Donald Trump odlukom o privremenoj zabrani putovanja iz većine Europe u SAD u nastojanju da spriječi širenje virusa.

Premda je Trump poručio da u trgovini neće biti restrikcija, njegova odluka nanijet će velike štete nizu poslovnih sektora i dodatno usporiti svjetsko gospodarstvo. Nakon Trumpove odluke, na europskim su burzama cijene dionica jučer zabilježile najveći pad u povijesti. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica potonuo je 11,5 posto, zaronivši još dublje u područje ‘medvjeda’.

Gospodarstva su već ionako pogođena zbog poremećaja nabavnih lanaca u svijetu i slabljenja potražnje, dok se poslovni skupovi, sportski, zabavni i drugi događaji odgađaju zbog širenja koronavirusa.Zbog toga se ulagači plaše pada gospodarske aktivnosti i recesije.

U takvim su okolnostima VIX indeks ‘straha’ Čikaške burze opcija i sličan europski indeks dosegnuli najviše razine od financijske krize. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Ulagače ne uspijevaju umiriti ni poticajne mjere središnjih banaka. Europska središnja banka (ECB) jučer je najavila novi program kupnje imovine i povoljne kredite za banke kako bi osigurala likvidnost i financiranje gospodarstva.

Od američkog Feda očekuje se, pak, da idućega tjedna dodatno smanji ključne kamatne stope, premda ih je već prošloga tjedna srezao za 0,50 postotnih bodova. Jučer je Fed najavio da će u financijski sustav u kratkom roku ubrizgati 1500 milijardi dolara, što predstavlja, kažu analitičari, agresivnu akciju središnje banke u cilju povećanja likvidnosti, stabilizacije financijskih tržišta i poticanja gospodarstva.

“Nakon što je tečaj EUR/HRK dosegao razinu od 7,6 kuna za euro, HNB je bankama prodala dodatnih 348 milijuna eura, po prosječnoj cijeni od 7,554019 kuna za euro (ukupno 735 milijuna eura ovog tjedna). S obzirom na visoku količinu deviznih rezervi akumuliranih u prethodnim godinama, za očekivati je da će HNB nastaviti s ublažavanjem budućih potencijalnih deprecijacijskih pritisaka na kunu. Trgovanje je privedeno kraju dana na razinama od oko 7,605 kuna za euro. Tečaj EUR/USD tijekom jučerašnjeg dana zabilježio je pad ispod 1,11 dolara za euro, međutim uslijedio je brzi oporavak te se krajem dana vratio na razine od oko 1,12 dolara za euro”, navode analitičari RBA.

Trump je jučer, osim zabrane putovanja iz Europe u SAD, objavio i druge mjere usmjerene na suzbijanje širenja koronavirusa, no te mjere nisu ono što su ulagači očekivali.

„Vladajuća birokracija jednostavno ne zna držati korak s prirodom ove zaraze i tržišnim očekivanjima. Moramo vidjeti da se broj zaraženih stabilizira, a moramo vidjeti i podršku implementacijom fiskalnih i monetarnih mjera”, kaže Tai Hui, strateg u tvrtki J.P. Morgan Asset Management.

Analitičari kažu i da su pod pritiskom sve klase imovine, pa je teško odlučiti gdje zaštititi svoj kapital. Zlato, koje se obično smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, jutros je na cijeni izgubilo 4 posto, dok se prinosi na državne obveznice smanjuju, pa ni one nisu previše privlačne. „Kadgod je netko suočen s nekim rizikom, pokušava ga smanjiti na najmanju moguću mjeru, a to se upravo sada događa”, kaže Stuart Oakley, direktor u tvrtki Nomura.

Jučerašnjim oštrim padom cijena dionica spektakularno je okončano rekordno dugo razdoblje vladavine ‘bikova’ na svjetskim burzama, koje je trajalo od financijske krize 2008. Zbog strahovanja od gospodarskih posljedica ‘koronakrize’, MSCI svjetski indeks, koji prati kretanja na svim najvećim svjetskim burzama, potonuo je 24 posto u samo 20 trgovinskih dana, što je najbrži pad u povijesti iz područja ‘bikova’ u područje ‘medvjeda’. Još polovicom veljače taj se indeks kretao na rekordnim razinama, a od tada je s burzi izbrisano više od 15.000 milijardi dolara tržišne vrijednosti dionica.

U takvim je okolnostima na valutnim tržištima američki dolar ojačao, premda se očekuje da će Fed idućega tjedna ponovno oštro smanjiti ključne kamatne stope. Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,34 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,37 bodova. Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu, koja se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, skočio s jučerašnjih 103,35 na 105,01 jena.

„Nesklonost ulagača prema riziku obično pogoduje jenu, no sada vidimo da pogoduje dolaru. U stanju smo panike jer ne znamo koliko će još pasti cijene dionica”, kaže Takuya Kanda, direktor u Gaitame.com Research Institute.

Američka je valuta ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula na 1,1185 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1320 dolara. A cijene nafte prate smjer burzovnih indeksa. Na londonskom je tržištu jutros cijena barela skliznula 0,9 posto, na 32,91 dolar, a na američkom tržištu 0,8 posto, na 31,25 dolara.

Na Zagrebačkoj su burzi od početka ovoga tjedna Crobex indeksi potonuli više od 21 posto, pri čemu je izbrisano oko 16 milijardi kuna tržišne vrijednosti dionica, što je posljedica panike na svjetskim burzama zbog širenja koronavirusa u svijetu.

Nakon što su u četvrtak ujutro u prvih 15-ak minuta trgovanja Crobex indeksi potonuli više od 10 posto, trgovanje je prvo bilo obustavljeno na sat vremena, a potom i do kraja dana. S jučerašnjim padom, Crobex indeks na gubitku je od početka tjedna 21,5, a Crobex10 21,7 posto.

Pritom su oba indeksa zaronila na najniže razine od 2009. godine – Crobex na 1.429, a Crobex10 na 850 bodova – dok je u prva četiri dana ovoga tjedna s burze izbrisano 16,2 milijarde kuna tržišne vrijednosti dionica.

Sve to negativno se odrazilo i na Zagrebačku burzu, pri čemu su pale cijene dionica u svim sektorima. Tako je indeks industrijskog sektora od početka ovoga tjedna potonuo oko 26 posto, turističkog i građevinskog oko 21, a prehrambenog 16,5 posto.

Kako su u petak ujutro cijene dionica na svjetskim burzama nastavile padati, premda sporije nego prethodnih dana, i na Zagrebačkoj se burzi danas može očekivati nastavak nesigurnog trgovanja.

No, hoće li biti trgovanja ovisi o odlukama Hanfe i Zagrebačke burze. Zagrebačka je burza u četvrtak ujutro privremeno obustavila trgovanje na sat vremena, a kasnije je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odlučila obustaviti trgovanje do kraja dana. „Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga donijelo je rješenje kojim se nalaže Zagrebačkoj burzi da privremeno obustavi trgovanje svim financijskim instrumentima na uređenom tržištu do kraja trgovinskog dana 12. ožujka 2020. u svrhu zaštite ulagatelja”, priopćeno je u četvrtak iz Hanfe.

Zagrebačka je burza, pak, u četvrtak poslijepodne objavila da je na snazi obustava trgovanja temeljem rješenja Hanfe, ali da se poslovanje Zagrebačke burze d.d. odvija normalno, a stručne službe „pomno prate situaciju vezano uz prisutnost koronavirusa u Hrvatskoj i regiji”.

„Zagrebačka burza d.d. svojom je infrastrukturom i radnim procedurama u potpunosti osposobljena i spremna za osiguravanje kontinuiteta poslovanja kako bi se trgovanje odvijalo neometano”, objavljeno je na web stranici Burze.

Navodi se i da će sve informacije o eventualnim izmjenama u odvijanju trgovanja vezano uz prisutnost koronavirusa u Hrvatskoj biti dostupne na internetskim stranicama Burze.

You may also like

0 comments