Najveći pad burzi još od 2008. godine

Recesija na pomolu
Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks potonuo šesti dan zaredom, pri čemu je zabilježio najbrži pad u područje korekcije u povijesti, jer ulagači strahuju da bi zbog brzog širenja koronavirusa u svijetu gospodarske štete mogle biti puno veće nego što se očekivalo.

Dow Jones potonuo je u četvrtak 1.190 bodova ili 4,42 posto, na 25.766 bodova, što je po bodovima njegov najveći dnevni gubitak u povijesti. Nakon pada u posljednjih šest dana, S&P 500 indeks sada je oko 12 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute 19. veljače, pri čemu su dionice iz sastava tog indeksa na tržišnoj vrijednosti izgubile nekoliko tisuća milijardi dolara.

Nikada u povijesti S&P 500 nije tako brzo zaronio u područje korekcije, koje se definira padom za 10 posto ispod prethodne rekordne razine.

Dow Jones indeks zabilježio je, pak, jučer najveći bodovni pad u povijesti i već drugi pad veći od 1.000 bodova u ovom tjednu. Dosad je u povijesti Dow Jones zabilježio samo četiri dnevna pada za 1.000 bodova.

Osim toga, sva tri indeksa na putu su najvećeg tjednog gubitka od financijske krize 2008. godine, što ukazuje na razmjere rasprodaje na najvećoj svjetskoj burzi. Posljedica je to podataka koji pokazuju da je broj novozaraženih od koronavirusa u svijetu jučer po prvi put porastao brže nego u Kini, ponajviše u Južnoj Koreji, Iranu, Italiji…

Vlade širom svijeta, od Australije, preko Irana do Italije, pokušavaju zaustaviti epidemiju, pa zatvaraju škole, otkazuju velike događaje i gomilaju medicinske zalihe. U SAD-u, također, raste broj zaraženih od koronavirusa. Guverner Kalifornije Gavin Newsom kazao je da se nadzire 8.400 ljudi zbog tog virusa, dok su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) potvrdili prvi slučaj koronavirusa nepoznatog podrijetla u sjevernoj Kaliforniji i upozorili na moguće širenje te bolesti.

Analitičari kažu da je teško procijeniti koliko će širenje virusa u svijetu utjecati na globalno gospodarstvo, no jasno je, kažu, da će štete biti veće nego što se još nedavno procjenjivalo. S obzirom na restrikcije u putovanjima i zatvaranje tvornica, ekonomisti širom svijeta smanjuju procjene rasta kako kineskog, tako i ostalih gospodarstava.

Zbog širenja virusa, i sve više američkih kompanija upozorava da će im poslovni rezultati biti slabiji od planiranih zbog poremećaja u nabavnim lancima i slabije potražnje. Nakon Applea i HP-a, na to su jučer upozorili Microsoft i PayPal.

Zbog toga analitičari smanjuju procjene zarada kompanija. Prema podacima tvrtke The Earnings Scout, analitičari sada procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti 0,1 posto manje nego godinu dana prije, dok su početkom veljače očekivali da će zarade porasti za 2,5 posto. Analitičari Goldman Sachsa upozorili su, pak, jučer da američke kompanije u ovoj godini možda uopće neće zabilježiti rast zarade.

„Naše smanjenje procjena zarada odražava ozbiljan pad kineskog gospodarstva u prvom tromjesečju, smanjenu potražnju za izvoznim američkim proizvodima, narušavanje nabavnih lanaca mnogih kompanija, usporavanje rasta američkog gospodarstva i povećanu poslovnu nesigurnost”, poručili su analitičari investicijske banke.

Još polovicom prošloga tjedna burzovni indeksi na Wall Streetu kretali su se na rekordnim razinama jer su ulagači očekivali da će širenje koronavirusa utjecati na gospodarstva samo u prvom tromjesečju, no sada analitičari kažu da bi se taj utjecaj mogao osjetiti u cijelom prvom polugodištu, a možda i duže.

Zbog toga ulagači povlače svoj kapital iz rizičnijih investicija, kao što su dionice, a ulažu u sigurnije, kao što su zlato i državne obveznice. Na povlačenje ulagača s tržišta dionica ukazuje podatak da je jučer na američkim burzama vlasnika zamijenilo 15,6 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 8,7 milijardi.

Na nesigurnost na tržištu ukazuje i podatak da je VIX indeks ‘straha’ Čikaške burze opcija jučer dodatno skočio za 11,60 bodova, na 39,16 bodova, najvišu razinu od veljače 2018. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Cijene su nafte, pak, pred najvećim tjednim gubitkom u više od četiri godine. Na američkom je tržištu cijena barela jutros potonula 2,8 posto, na 45,76 dolara, pa je na putu tjednog gubitka od 14 posto. Na londonskom je tržištu, pak, barel pojeftinio 2,7 posto, na 50,35 dolara, pa mu je cijena skliznula na najnižu razinu u 14 mjeseci.

You may also like

0 comments