Najveći mjesečni pad od ožujka ove godine

Cijene nafte u utorak na međunarodnim tržištima stagniraju, poduprte slabljenjem tečaja američkog dolara, no u uvjetima zasićenosti globalne opskrbe i dalje su na putu najvećeg mjesečnog pada od mjeseca ožujka. Barel sirove nafte na londonskom tržištu prodavao se i u utorak po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 56,61 dolar. Jučer je cijena barela na tom tržištu pala za 45 centi. U posljednjih godinu dana cijena nafte zabilježila je pad u 10 mjeseci, pa se to smatra najlošijim razdobljem po pitanju cijena nafte od 2008. godine.

Na američkom tržištu se barelom trgovalo također po gotovo nepromijenjenoj cijeni od 50,1 dolar. U ponedjeljak su cijene barela oslabile 50 centi. Cijene prema ugovorima za sljedeći mjesec, koji su jučer zaključeni, pale su ispod 50 dolara po prvi puta od mjeseca travnja i potonule su za devet dolara po barelu u posljednjih mjesec dana. Sporazum o nuklearnom programu Irana između Teherana i zapadnih zemalja vjerojatno će osloboditi put velikoj količini iranske nafte na tržište, na kojem su usporavanje kineskog rasta i nesiguran oporavak u Europi smanjili potražnju, te su cijene nafte od početka srpnja do sada potonule za gotovo 11 posto.

Iranski vrhovni vođa Ali Khamenei prošloga je tjedna rekao da će prkositi američkoj politici u regiji unatoč sklopljenom sporazumu, u govoru kojeg je američki državni tajnik John Kerry u utorak ocijenio “vrlo zabrinjavajućim”. “Kerryjevi komentari su zabrinjavajući. Oni pokazuju da provedba sporazuma o iranskom nuklearnom programu ne može biti tako jednostavna kao što se ispočetka činilo te bi možda zbog toga iranski izvoz nafte mogao doći na tržište sporije nego što se očekivalo”, smatra je Tamas Varga iz londonske brokerske kuće PVM Oil Associates. On očekuje da će cijena nafte u Londonu pasti na razinu od 55,60 dolara.

U prošlom je tjednu Međunarodna agencija za energiju priopćila da očekuje da će rast globalne potražnje za naftom usporiti u idućoj godini na 1,2 milijuna barela dnevno, u odnosu na 1,4 milijuna barela dnevno u ovoj godini, daleko manje nego što je potrebno da bi se uravnotežio tvrdoglav rast zaliha. Očekivanja investitora da će ove godine doći do prvog rasta američkih kamatnih stopa u posljednjih gotovo deset godina ojačalo je dolar za 5 posto u posljednja četiri tjedna, što dodatno pritišće cijene nafte, tradicionalno iskazane u dolarima. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na internetskoj stranici da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 53,73 dolara, što znači da je pala 20 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like