Najveći dnevni gubitak svjetskih burzi u tri mjeseca

Pad od dva posto
Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi potonuli više od 2 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u tri mjeseca, pri čemu je pad cijena dionica nastavljen i nakon poruka iz američke središnje banke.

Početkom tjedna ti su indeksi dosegnuli rekordne razine zahvaljujući, među ostalim, najavama novih poticajnih fiskalnih mjera. Cijene dionica već mjesecima rastu na temelju fiskalnih i monetarnih poticaja, no najveće svjetsko gospodarstvo još se nije sasvim oporavilo od koronakrize.

Stoga su se ulagači, zabrinuti zbog visokih razina cijena dionica, daljnjeg rasta broja novozaraženih od koronavirusa i neujednačene distribucije cjepiva u SAD-u, jučer odlučili na prodaju dionica, što je dovelo do najvećeg dnevnog pada indeksa od kraja listopada prošle godine.

Pritom ulagače nije ohrabrilo ni priopćenje čelnika Feda, koji su nakon dvodnevne sjednice poručili da će ključne kamatne stope ostati nepromijenjene na izuzetno niskim razinama blizu nule, da će nastaviti kupovati obveznice i da su spremni podržavati gospodarstvo sve dok se sasvim ne oporavi od pandemije koronavirusa.

Tempo oporavka gospodarstva i zaposlenosti posljednjih se mjeseci usporio, pri čemu je slabost najizraženija u sektorima koji su pod najvećim utjecajem pandemije, poručila je središnja banka.

Premda je Fed poručio da će nastaviti podržavati gospodarstvo, cijene su dionica dodatno pale nakon poruka središnje banke, pa se čini da su se ulagači nadali optimističnijem osvrtu na gospodarsku situaciju.

Zbog toga su jučer kvartalni poslovni rezultati kompanija bili u drugom planu. Tako je, primjerice, cijena dionice Microsofta porasla samo oko 0,2 posto, premda je taj softverski div dan prije objavio znatno bolje rezultate nego što se očekivalo.

S obzirom na visoke razine cijena dionica, premda koronakriza još nije završena, ulagači se posljednjih dana plaše da bi ‘balon’ na Wall Streetu mogao puknuti. Pojedini analitičari upozoravaju da se odnos cijena i zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa kreće na najvišim razinama od 2000. godine, uoči izbijanja dot.com krize.

A da je na tržištu puno špekulacija pokazuje i primjer trgovine videoigara GameStop. Cijena dionice te kompanije porasla je u dva tjedna s otprilike 20 na 347 dolara, što je posljedica borbe između malih investitora, koji podižu cijenu te dionice, i fondova i drugih profesionalnih ulagača, koji su igrali na pad cijene.

Zbog nesigurnosti na tržištu sve više ulagača osigurava svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica. Zbog toga je jučer tzv. VIX indeks ‘straha’ Čikaške burze opcija skočio na 37 bodova, najvišu razinu u posljednja tri mjeseca.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale.  Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica znatno pale drugi dan zaredom, pa su zaronile na najniže razine u mjesec dana jer su splasnule nade ulagača u brzi oporavak gospodarstava od koronakrize. Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak ujutro trguje oprezno, na što ukazuje mršav promet, dok su, nakon dva dana rasta, Crobex indeksi blago pali, pa tako prate kretanja na svjetskim burzama.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, treći dan zaredom, jer su iznenadni oštar pad Wall Streeta i daljnje širenje koronavirusa naveli ulagače da povuku dio zarade s tržišta. Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad burzovnih indeksa na Wall Streetu za više od 2 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u posljednja tri mjeseca. Analitičari kažu da nema nekog jasnog uzroka tog pada nego da se čini da su se mnogi ulagači u isto vrijeme odlučili povući s tržišta, s obzirom da su burzovni indeksi početkom tjedna dosegnuli najviše razine u povijesti, premda koronakriza još nije savladana.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta znatno porasla jer se američka valuta smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena. Pad cijena dionica na svjetskim burzama pritisnuo je i cijene nafte. Na američkom je tržištu cijena barela pala 0,4 posto, na 52,60 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,5 posto, na 55,50 dolara.

You may also like

0 comments