Home Ekonomija Najveće potonuće njemačke industrije u dvije godine

Najveće potonuće njemačke industrije u dvije godine

by Agencije

Njemačka industrijska proizvodnja zabilježila je u srpnju najoštriji pad u gotovo dvije godine, pokazali su u srijedu podaci ministarstva gospodarstva i energije, dodatno potvrđujući naznake o posustajanju najvećeg europskog gospodarstva.

Sezonski prilagođena industrijska proizvodnja potonula je u srpnju 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je porasla 1,1 posto. Srpanjski je pad najsnažniji u 23 mjeseca a rezultat je 2,3-postotnog smanjenja proizvodnje u prerađivačkoj industriji.

Nasuprot tome, proizvodnja u energetskom sektoru poskočila je 2,6 a u građevinskom 1,8 posto. “Dobro stanje u građevinskom sektoru vjerojatno je ponovo postalo vidljivije nakon slabije izraženog proljetnog uzeta s obzirom na blagu zimu. Nasuprot tome, industrijski su proizvođači i dalje suzdržani s obzirom na slabost globalnih izvoznih tržišta”, tumače u ministarstvu.

Podatak o padu industrijske proizvodnje nadovezuje se na jučer objavljeno izvješće o novim industrijskim narudžbama, koje su u srpnju porasle samo 0,2 posto, nagovješćujući nisku razinu aktivnosti i u predstojećim mjesecima i potpirujući bojazni da njemačko gospodarstvo gubi zamah.

Ekonomist iz tvrtke ING Carsten Brzeski istaknuo je da je nemoguće povezati stagnaciju industrijske proizvodnje samo s jednim faktorom. “Taj trend počeo je puno prije britanskog referendumu ali je odluka o Brexitu nesumnjivo trebala biti među glavnim pokretačima oštrog pada (industrijske proizvodnje) u srpnju”.

“Općenito govoreći, čini se da njemačka industrija trpi zbog slabije aktivnosti u Kini, problema u zemljama eurozone i općeg preusmjeravanja fokusa s industrijske proizvodnje na usluge”, tumači Brzeski. “Sve u svemu, ovo je još jedan dokaz da proizvodni sektor više nije pokretač rasta u svijetu u kojem sve više dominiraju usluge”, potvrđuje analitičar Nordea Banka Holger Sandte.

Related Posts