Najveća opasnost koja prijeti svijetu je bioterorizam

GatesNotes
Bill Gates u svom blogu “GatesNotes” navodi da je tužna stvarnost da covid-19 najvjerojatnije nije zadnja pandemija. Ne znamo kada će udariti sljedeći, je li to gripa, koronavirus ili neka nova bolest koju još nismo vidjeli. Ali ono što znamo jest da si ne možemo priuštiti novo iznenađenje. “

Gates u bilješci ističe da bi sljedeća pandemija mogla biti rezultat bioterorizma, naglašavajući da “kako bi se spriječilo ponavljanje prošlogodišnjih nedaća, spremnost na pandemiju mora se shvatiti jednako ozbiljno kao i ratnu opasnost”. Bill Gates također je usporedio buduće smrtonosne globalne pandemije s novom vrstom “vojnog oružja”.

Podsjetio je da je na konferenciji u Münchenu 2017. godine „zamolio svjetske čelnike da zamisle da negdje u svijetu postoji ili može postojati novo oružje sposobno ubiti milijune ljudi, zaustaviti ekonomije i gurnuti nacije u kaos.“ . “Da je riječ o vojnom oružju, odgovorili bismo čineći sve što je moguće za razvijanje protumjera”, rekao je 2017. godine, dodajući kako mu “nedostaje osjećaj hitnosti” kada su u pitanju biološke prijetnje.

“Ne možemo predvidjeti kada, ali s obzirom na stalnu pojavu novih patogena, rastući rizik od napada bioterorizma i rastuću međusobnu povezanost našeg svijeta, postoji velika šansa da se dogodi velika i smrtonosna moderna pandemija”, napisao je Gates.

Gates također spominje različite vrste mjera koje vlade mogu poduzeti kako bi se pripremile za takvu situaciju u budućnosti. Istodobno, pozivaju na kontinuirano financiranje znanstvenih alata koji nas trenutno vode kroz pandemiju koronavirusa. “Da bi se spriječila sljedeća pandemija, morat će se trošiti deseci milijardi dolara godišnje – velika investicija, ali imajte na umu da će nas pandemija covid-19 koštati 2.800 milijardi dolara”, upozoravaju.

Publikacija također kaže da se očekuje velik napredak u razvoju novih cjepiva tijekom sljedećih pet godina te da mora postojati globalni sustav upozorenja zasnovan na dijagnostičkim ispitivanjima, što se danas ne može učiniti u velikoj mjeri. Očekuje se da će potonje pomoći u otkrivanju i reagiranju na buduće epidemije. “Nadam se da ćemo dobiti široku potporu za napore koji bi mogli osigurati da više nećemo morati iskusiti prošlogodišnje poteškoće. Već se pojavljuju nove strategije za pripremu za buduće pandemije i očekujem da ću ih vidjeti više u sljedećim mjesecima i godinama. Svijet nije bio pripremljen za pandemiju covida-19. Mislim da će sljedeći put biti drugačije ”, zaključuje Gates.

You may also like

0 comments