Najveća obračunata prosječna plaća je 42 000 kn

Najveća obračunata prosječna mjesečna neto plaća lani je zabilježena u rovinjskoj Adris grupi d.d. i iznosila je 42.152 kune, a prosječnu mjesečnu neto plaću veću od 30 tisuća kuna isplaćivalo je još deset poduzetnika, pokazuju podaci koje je u petak objavila Financijska agencija (Fina). Po tim podacima, poduzetnici obveznici poreza na dobit, bez banaka, osiguravajućih društava i ostalih financijskih institucija, lani su zapošljavali 830.116 radnika i obračunavali prosječnu mjesečnu neto plaću od 4.878 kuna.

Fininu top listu 25 poduzetnika prema najvećoj obračunatoj prosječnoj neto plaći (u koju nisu uključena društva u stečaju i likvidaciji te društva s jednim zaposlenim) predvodi Adris grupa d.d., a prosjek za 35 zaposlenih u toj tvrtki iznosi 42.152 kune. Slijedi deset tvrtki u kojima je prošle godine prosječna mjesečna neto plaća bila iznad 30 tisuća kuna, a predvode ih Takeda Pharmaceuticals Croatia -18 zaposlenih s prosječnim netom od 37.931 kunom i Amgen -pet zaposlenih i prosjek od 37.626 kuna.

Više od 37 tisuća (37.402 kune) iznosila je lani i prosječna mjesečna neto plaća u glavnoj podružnici Zagreb tvrtke Western Union Payment Services Ireland Limited, a na petom mjestu na topu 25 je tvrtka Google Hrvatska s prosjekom od 36.592 kune. Obje tvrtke lani su imale po pet zaposlenih. Po visini prosječne mjesečne neto plaće slijede tvrtke Avaya (36.565 kuna), Johnson&Johnson (36.169 kuna), Mars Hrvatska (33.689 kuna), EMC Computer Systems Austria – podružnica Zagreb (31.353 kune), Medtronic Adriatic (31.071 kuna) te Worldwide Clinical Trials (30.087 kuna), a broj zaposlenih u tim se tvrtkama kreće od njih sedam (Avaya) do 90 (Johnson&Johnson).

Na top 25 prema najvećoj obračunatoj prosječnoj mjesečnoj neto plaći je i 14 tvrtki čiji zaposlenici imaju prosječnu neto plaću od 26,3 do 29,8 tisuća kuna, među njima primjerice Met Croatia Energy Trade, podružnice General Electric Internationala ili Kimberly-Clarka, informatičke tvrtke Cisco Systems Hrvatska, SAP, Microsoft Hrvatska, a tu su i Coca-Cola Adria, Imperial Tobacco Zagreb, Novartis Hrvatska, Roche. Po podacima Fine, glavnina tvrtki na listi, odnosno njih 24 su privatne od osnivanja, a samo jedna je u državnom vlasništvu – HEP d.d. u kojemu je 447 zaposlenih, a prosječna je neto plaća lani iznosila 26.656 kuna.

Analiza pokazuje i da od 25 tvrtki njih 23 imaju sjedište u Zagrebu, dok, uz Adris grupu iz Rovinja, sjedište izvan glavnog grada ima još Mitech System SEE iz Strmeca Samoborskog. Po područjima djelatnosti, poduzetnik s najvećom obračunatom mjesečnom prosječnom plaćom dolazi iz područja stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti (Adris grupa d.d.), još dvije dolaze iz te djelatnosti, a najviše ih je, 11, registrirano u području trgovine. Sedam od ukupno 25 top poduzetnika po plaćama dolazi iz djelatnosti informacije i komunikacije, dva iz opskrbe električnom energijom, plinom, parom i poslovima klimatizacije, a po jedan iz prerađivačke industrije i financijskih i djelatnosti osiguranja – bez banaka, osiguravajućih društava i ostalih financijskih institucija.

You may also like