Najsporiji rast britanskog ministarstva u 2015. godini

Rast britanskog gospodarstva u četvrtom je kvartalu 2015. godine usporio na godišnjoj razini i najslabiji je u posljednje gotovo tri godine, pokazali su najnoviji podaci britanskog statističkog ureda, ukazujući na posljedice globalnog gospodarskog usporavanja.

Britanski bruto domaći proizvod (BDP) u četvrtom je kvartalu 2015. godine porastao za 1,9 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, nakon 2,1-postotnog rasta u trećem kvartalu, pokazali su u četvrtak objavljeni podaci britanskog statističkog ureda ONS. Najslabija je to stopa rasta britanskog BDP-a na godišnjoj razini od početka 2013. godine. Na tromjesečnoj razini tempo rasta bio je više-manje ravnomjeran. U četvrtom kvartalu BDP je uvećan za 0,5 posto prema prethodna tri mjeseca, kada je rast iznosio 0,4 posto, pokazuju podaci statističkog ureda.

Te će brojke vjerojatno ipak stišati bojazni da se Britanija suočava s oštrim gospodarskim usporavanjem, budući da je domaća potražnja očigledno otporna, Sugeriraju ipak da se snažan rast iz posljednje dvije godine neće obnoviti dok globalno gospodarstvo ne povrati snagu. Guverner britanske središnje banke Bank of England Mark Carney prošlog je tjedna izjavio da prije podizanja kamatnih stopa prvo želi vidjeti iznadprosječnu stopu rasta i jačanje rasta plaća, pa ekonomisti ne očekuju nikakve poteze središnje banke prije kraja godine.

U 2015. godini britansko gospodarstvo poraslo je za 2,2 posto, znatno usporivši u odnosu na 2,9-postotni rast u 2014. godini, kada je raslo najbrže među vodećim svjetskim gospodarstvima. S obzirom na usporavanje svjetskog gospodarstva Britanija je vjerojatno zadržala poziciju među onima s najvišim stopama rasta u 2015. godini. Međunarodni monetarni fond (MMF) prošlog je tjedna prognozirao da će britansko gospodarstvo zadržati stopu rasta od 2,2 posto u 2015., 2016. i 2017. godini – što je nešto iznad prosjeka u ostalim razvijenim gospodarstvima svijeta.

You may also like

0 comments