Home Geopolitika Najsnažniji napadi od Minska II

Najsnažniji napadi od Minska II

by admin

Ukrajina je u srijedu izvijestila o najsnažnijim napadima proruskih pobunjenika od potpisivanja mirovnog sporazuma u veljači, u kojima je u posljednja 24 sata ubijeno osam vojnika. Istodobno pobunjenici optužuju ukrajinske vojne snage da pojačavaju napade te da su u njima ubijena dvojica njihovih boraca i civil, a sedam osoba je ranjeno.

Od početka sukoba u istočnoj Ukrajini u travnju prošle godine ubijeno je više od 6500 ljudi. Napadi su oslabili nakon postizanja mirovnog sporazuma u Minsku prije pet mjeseci, no obje se zaraćene strane međusobno optužuju za njegovo kršenje. “Stanje u području sukoba i dalje se pogoršava, neprijatelj je pojačao intenzitet napada duž nekoliko dijelova bojišnice”, rekao je glasnogovornik ukrajinske vojske Andrej Lisenko.

Pobunjenici koriste teško topništvo koje je po sporazumu iz Minska zabranjeno, a napadi su intenzivniji u blizini pograničnih gradova Svitlodarska i Horlivke te u zapadnim predgrađima Donecka, rekao je Lisenko. Ukrajinska strana tvrdi da su napadi pobunjenika u posljednjih nekoliko dana najžešći od postizanja sporazuma u Minsku te da su u granatiranju ubijena trojica ukrajinskih vojnika, a u eksploziji mine u Luhansku smrtno su stradala petorica vojnika, a 16 ih je ranjeno, rekao je Lisenko.

Related Posts