Najniže razine cijena nafte u četiri mjeseca

Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se približile najnižim razinama u posljednja četiri mjeseca, nakon objave podatka o smanjenju aktivnosti u kineskom proizvodnom sektoru i rasta tečaja dolara prema košarici valuta. Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je 35 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 54,92 dolara. U ranijoj jutarnjoj trgovini dotaknula je i 54,80 dolara, najnižu razinu od početka travnja.

Od početka srpnja, pak, cijena barela pala je gotovo 13 posto, što predstavlja njezin najveći mjesečni pad još od siječnja, u kojem je potonula 19 posto. U ovome je tjednu njezin silazni trend ipak nešto blaži. Na američkom tržištu cijena barela je porasla 12 centi, na 48,57 dolara, blago ojačavši s jučerašnje najniže razine od kraja ožujka. Aktivnosti u kineskom proizvodnom sektoru potonule su po najvišoj stopi u posljednjih 15 mjeseci, pokazuje preliminarno istraživanje aktivnosti menadžera nabave. “Zabrinutost za uvjete u potražnji pojačali su danas podaci indeksa menadžera nabave (PMI) iz Kine”, rekao je Michael McCarthy iz sydneyskog CMC Marketsa.

Cijene se ovoga tjedna kreću u najužem rasponu u posljednjih 11 mjeseci, dok jaka sezonska potražnja, posebice za benzinom u ljetnoj sezoni putovanja u Sjedinjenim Državama, pomaže ublažiti dugoročni učinak globalne zasićenosti u opskrbi. No taj će ublažavajući faktor vjerojatno biti kratkoga vijeka. “Zalihe sirove nafte tek će sada ubrzano rasti. Na fizičkom tržište stanje je nešto bolje, jer je potražnja europskih rafinerija bila vrlo jaka. Dakle, bolje ne može za sirovu naftu, no ta će se obilna opskrba naći na tržištu”, rekao je analitičar Chris Main iz londonskog Citija.

Također napominje da se sada na najaktivnijim ugovorima na američkom tržištu za isporuke u budućnosti osjeća predah od prodaje, jer su cijene na najnižoj razini u posljednja četiri mjeseca. “Cijene su u tri tjedna pale 12 dolara, tako da mislim da trenutno ne vlada raspoloženje da bi uskoro trebalo prodavati u većem obujmu. Potencijal za to se još ne vidi”, napominje Main. Cijene barela u srpnju su pale djelomično i uslijed jačeg tečaja dolara, zbog čega je investitorima izvan SAD-a isplativije prodavati robu, a dijelom i temeljem očekivanja da će doći do veće iranske opskrbe nakon prošlotjednog dogovora Teherana sa zapadnim zemljama u vezi iranskog nuklearnog programa.

Cijena sirove nafte na američkom tržištu pala je u srpnju 18 posto, što je njezin najveći mjesečni pad od prosinca i drugi po veličini mjesečni gubitak u posljednjih sedam godina. Analitičari vjeruju da bi mogućnost nižih cijena nafte mogla prisiliti vrhunske svjetske proizvođače da smanje svoje troškove, budući da se suočavaju s još jednim tromjesečnim gubicima. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na internetskoj stranici da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 53,04 dolara, što znači da je pala 40 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like