Najniža razina rasta kineskog gospodarstva u gotovo tri desetljeća

Kinesko gospodarstvo poraslo je u četvrtom lanjskom tromjesečju 6,4 posto na godišnjoj razini, najsporije od svjetske financijske krize 2009., dok je u cijeloj prošloj godini rast bio najsporiji u posljednjih 28 godina.
Add content here
Podaci kineskog statističkog ureda, objavljeni u ponedjeljak, pokazuju da je u proteklom tromjesečju rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na godišnjoj razini usporen u odnosu na prethodni kvartal, kada je iznosio 6,5 posto. Zbog toga je u cijeloj 2018. godini rast gospodarstva usporen sa 6,8 posto, koliko je iznosio u 2017., na 6,6 posto, što je najniža stopa rasta od 1990. godine. Posljedica je to trgovinskog rata sa SAD-om, usporavanja rasta investicija, ali i slabljenja domaće i inozemne potražnje.

Očekuju se nove poticajne mjere

Podaci o BDP-u u skladu su s očekivanjima analitičara u anketi Reutersa, koji očekuju i da će kineske vlasti zbog slabljenja aktivnosti i rasta nezaposlenosti uvesti nove fiskalne i monetarne poticajne mjere kako bi se rast gospodarstva stabilizirao nakon duljeg razdoblja usporavanja. „Bit će novih poticajnih mjera. Vlasti su ih već najavile, sada su u fazi odobrenja i bit će provedene tijekom godine”, kaže Christy Tan, direktorica istraživanja u National Australia Bank.

Međutim, neki analitičari vjeruju da se rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva usporava oštrije nego što službeni podaci pokazuju, s obzirom da su nedavno objavljeni podaci pokazali da su izvoz i uvoz krajem prošle godine oštro pali, što ukazuje na veću slabost i inozemne i domaće potražnje nego što se mislilo. Bilo kako bilo, službeni podaci, objavljeni u ponedjeljak, pokazali su da su investicije u fiksni kapital u 2018. godini porasle za samo 5,9 posto, što je njihov najsporiji rast od barem 1996. godine. U prosincu je, pak, industrijska proizvodnja porasla za 5,7 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, brže nego u studenom, unatoč padu izvoza.

Slabost domaće potražnje

Promet u trgovini na malo u prosincu je porastao 8,2 posto na godišnjoj razini, nešto brže u odnosu na 8,1 posto u studenome, no ta je stopa rasta i dalje blizu najsporijih u 15 i pol godina. Na slabost domaće potražnje ukazuje i lanjski pad prodaje automobila, što nije zabilježeno još od 1990. godine. Zbog svega toga, izvori upoznati sa situacijom kazali su Reutersu da će Peking smanjiti procjenu rasta gospodarstva u ovoj godinu na razinu između 6 i 6,5 posto.

Unatoč najavama novih poticajnih mjera, dio analitičara smatra da će situacija u gospodarstvu prije biti lošija nego što se poboljša, pa u ovoj godini očekuju rast gospodarstva od oko 6,3 posto. „Ne treba brinuti za kapitalne investicije jer su vlasti najavile ubrzanje ulaganja i provedbe infrastrukturnih projekata. No, problem leži u potrošnji. Zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, raspoloženje potrošača se pogoršalo. Dosad je solidan rast plaća podržavao potrošnju, no čini se da su potrošači sve oprezniji po pitanju budućnosti”, kaže Naoto Saito, ekonomist u Daiwa Instutute.

Čak i ako SAD i Kina uskoro postignu trgovinski dogovor, analitičari smatraju da to neće biti od prevelike pomoći izvozu, snažnom pokretaču kineskog gospodarstva, jer inozemna potražnja slabi, ne samo u SAD-u nago i u ostatku svijeta.

You may also like

0 comments