Najniža razina nezaposlenosti od 2008. godine

Najčešće se u svibnju ostvaruje najsnažniji pad broja nezaposlenih u godini. Tako je i u ovogodišnjem svibnju broj nezaposlenih u odnosu na prethodni mjesec značajno smanjen, za 22,3 tisuće, čime je pao na razinu od 232 327. Ovakva je razina nezaposlenosti apsolutno najniža od listopada 2008. godine, promatra li se jedino svibanj, u novijoj hrvatskoj povijesti.

Međutim, iako je apsolutna razina nezaposlenosti trenutno pala ispod one koja je bila ostvarena u zadnjoj pretkriznoj godini, to ne znači da su ostali pokazatelji tržišta rada također povoljniji. Iako će podaci o broju zaposlenih, aktivnog stanovništva i stope nezaposlenosti biti objavljeni u drugom dijelu odnosno krajem mjeseca, prema našim će procjenama sve ove varijable biti nepovoljnije nego 2008. godine. Tako je stopa nezaposlenosti u svibnju 2008. godine iznosila 13,0%, dok će ove godine sigurno ostati iznad 14%, broj je zaposlenih iznosio 1,56 milijuna, dok sada neće doseći niti 1,4 milijuna, a aktivnih je stanovnika bilo 1,79 milijuna, dok će sada biti jedva povrh 1,6 milijuna.

Naime, broj nezaposlenih na godišnjoj razini pada već dvije godine, a pod utjecajem je i drugih čimbenika uz zapošljavanje: nepridržavanja zakonskih odredbi, pojačane emigracije (prema podacima HZZ-a samo je tijekom prvih pet mjeseci ove godine 2 475 osoba zaposleno u inozemstvu), ali i nepovoljnih demografskih značajki (kontinuirano smanjenje kontingenta radno sposobnog stanovništva koje pokazuju podaci Ankete o radnoj snazi: 2015. godine ih je bilo 45 tisuća manje nego 2008.). Također, značajan je i utjecaj zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa (stručno osposobljavanje na godinu dana): u prvih pet mjeseci s takvim je statusom radilo 23 605 osoba, 17,9% više nego u istom razdoblju prošle godine.

Kada se izdvojeno promatra kretanje broja nezaposlenih tijekom prvih pet mjeseci ove godine i usporedi s istim razdobljem prošle godine, vidljiv je manji odljev s evidencije HZZ-a, najviše zbog manjeg utjecaja nepridržavanja zakonskih odredbi, ali i manjeg zapošljavanja (-0,6%). Istodobno ima i manje ulazaka na evidenciju (za 12%), najviše zbog manje onih koji ulaze na tržište rada iz neaktivnosti (27% manje) i radnog odnosa (5% manje). Još sljedeća dva do tri mjeseca očekujemo pad nezaposlenosti na temelju sezonskih kretanja te na razini prosjeka cijele godine nastavak godišnjeg pada, ali nešto blažeg intenziteta nego lani.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića: „Svibanj je zabilježio najnižu razinu broja nezaposlenih u tom mjesecu nego zadnje pretkrizne godine, ali ostale varijable na tržištu rada još uvijek su lošije u odnosu na 2008. godinu. Očekujemo da će se pad nezaposlenosti na temelju sezonskih kretanja nastaviti u sljedeća dva do tri mjeseca.“

You may also like