Najniža razina globalne trgovine još od krize

WTO
Globalna trgovinska razmjena zadržala se u drugom tromjesečju na najnižoj razini u devet godina, izvijestila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) u najnovijem tromjesečnom izvješću.

WTO-ov indeks izgleda za trgovinu u drugom je ovogodišnjm tromjesečju bio nepromijenjen u odnosu na prva tri mjeseca kada je iznosio 96,3 boda, što je njegova najniža vrijednost od ožujka 2010. godine.

Vrijednosti niže od 100 bodova signaliziraju slabiji rast robne razmjene u odnosu na trend iz prethodnog srednjoročnog razdoblja. Među glavnim pokretačima globalne robne razmjene, indeksi zračnog prijevoza tereta, proizvodnje i trgovine automobiima i poljoprivrednih sirovina dodatno su oslabili u odnosu na trend iz prethodnog razdoblja.

Indeks kontejnerskog prometa u lukama oslabio je ali je i dalje na razini ih prethodnih mjeseci. Vrijednosti indeksa izvoznih narudžbi i trgovine elektronskim komponentama signaliziraju pak da je silazni trend razmjene dotaknuo dno, procjenjuju u WTO-u. “Izgledi svjetske trgovine mogli bi se dodatno pogoršati ako se ne riješe napetosti u trgovinskoj razmjeni ili ako se makroekonomska politika ne prilagodi promjenjivim okolnostima”, upozorava WTO, napominjući da njihov pokazatelj ne odražava značajne trgovinske mjere iz prethodnih dana.

Američki predsjednik Donald Trump nedavno je znatno povećao carine na kineski uvoz u vrijednosti 200 milijardi dolara a upozorio je i da uvoz automobila predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost. Kina je uzvratila višim carinama na uvoz iz SAD-a a Washington je odgodio carine na automobile za šest mjeseci. Ta je međunarodna organizacija u travnju procijenila da će globalna trgovina ove godine porasti 2,6 posto, u sredini prognoziranog raspona između 1,3 i 4,0 posto.

Ekonomisti WTO-a upozoravaju pritom na nekoliko scenarija koji bi mogli zakočiti rast trgovine prema dnu navedenog raspona, uključujući pogoršanje trgovinskih napetosti između Sjedinjenih Država i Kine i britansko napuštanje Europske unije bez dogovora o budućem odnosu.

You may also like

0 comments