Home TribinaAnalize Najniža razina cijene nafte u tri tjedna

Najniža razina cijene nafte u tri tjedna

by Energypress.net

Usporavanje bi moglo oslabiti potražnju

Cijene nafte prošloga tjedna pale su na najniže razine u tri tjedna. Investiori nisu skloni riziku jer središnje banke i dalje povećavaju kamate, pa se rast gospodarstava usporava, što bi moglo oslabiti potražnju za naftom. Cijena barela na londonskom tržištu pala je na 79,94 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio na 73,39 dolara.

Pad cijena drugi tjedan zaredom ponajviše je posljedica zabrinutosti trgovaca zbog usporavanja rasta zapadnih gospodarstva, s obzirom da središnje banke i dalje podižu kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.

Američki Fed prošloga je tjedna povećao ključne kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova, na najvišu razinu od 2007. godine, dok su britanska i europska središnja banka podignule cijenu novca za po 0,50 postotnih bodova.

U siječnju je broj zaposlenih porastao za 517.000, dok su analitičari očekivali samo oko 187.000. Stopa je nezaposlenosti, pak, pala na 3,4 posto, dok se očekivao rast na 3,6 posto.

Ti podaci pokazuju da bi inflacija još neko vrijeme mogla ostati povišena, što znači da će Fed ili povećati kamate na više razine nego što se mislilo ili će ih na povišenim razinama zadržati dulje nego što se očekivalo.

Zbog toga su u petak, kada je izvješće objavljeno, cijene nafte oštro pale.

Related Posts