Najniža razina cijene nafte od 2009. godine s tendencijom pada

Cijena sirove nafte na svjetskom tržištu ne prestaje padati. WTI nafta je u posljednja 2 mjeseca pojeftinila čak 30% te joj u trenutnu pisanja analize cijena na platformama Admiral Marketsa iznosi 42,48$ po barelu. Posljednji puta nafta je bila ovako jeftina u jeku financijske krize, 2009. godine.

Razlog najnovijeg pada cijene nafte je zabrinutost investitora na financijskim tržištima po pitanju gospodarske situacije u Aziji. Naime, prošlotjedna devalvacija valute od strane kineske centralne banke ukazuje da je stanje kineskom gospodarstvu, koje je drugi najveći potrošač nafte na svijetu, lošije nego se do nedavno smatralo. U Japanu, trećem najvećem potrošaču nafte na svijetu, situacija također nije bajna jer je objavljeno da BDP u drugom kvartalu pao za 0,4%.

Radi toga mnogi špekulanti na financijskim tržištima prodaju futures ugovore vezane uz naftu u nadi da će kasnije naftu moći kupiti po jeftinijoj cijeni. Drugi razlog naglog pada je poruka visokih dužnosnika Irana da Iran može u roku tjedan dana nakon što se ukinu sankcije početi na tržište plasirati dodatnih 0,5 milijuna barela nafte dnevno.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je bez obzira na gore navedene okolnosti cijena nafte previše pala i teško se može duže zadržati na ovako niskoj razini. Pri ovoj cijeni se na mnogim bušotinama jednostavno ne isplati proizvoditi naftu a niska cijena će prije ili kasnije dovesti do rasta potražnje te radi toga i do novog rasta cijene. Dodatni razlog koji ukazuje na skori preokret trenda su američke zalihe nafte koje već tjednima padaju, što ukazuje ili na rast potražnje ili pad ponude nafte. Iako se cijena nafte vjerojatno neće tako brzo vratiti na 100$ po barelu, do kraja godine će vjerojatno porasti na 50 do 60$ po barelu.

You may also like

0 comments