Home Energetika Najniža cijena nafte u posljednjih šest mjeseci

Najniža cijena nafte u posljednjih šest mjeseci

by admin

Cijene nafte na međunarodnim tržištima spustile su se u utorak na najnižu razinu u zadnjih gotovo šest mjeseci, nakon što je pad cijena kineskih dionica povećao sumnje u izglede potražnje za sirovom naftom iz Kine, vodećeg svjetskog potrošača energije.

Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je 78 centi, na 52,69 dolara, a nakratko je dotaknula i 52,28 dolara, najnižu razinu od početka veljače. Na američkom tržištu bila je u minusu 36 centi i iznosila 47,03 dolara za barel. Kineski burzovni indeks izgubio je u posljednja dva dana 10 posto vrijednosti. Analitičari ističu da uz kineski gospodarski rast, koji se nastoji održati na 7 posto, potražnja za sirovom naftom iz Kine možda neće biti dovoljna za smanjenje prevelike globalne ponude.

“Uobičajeno, tržišta dionica imaju visoku korelaciju s tromjesečnim rastom kineskog BDP-a”, rekao je strateg Michael Lewis iz banke Deutsche Bank. “Naravno, postoji rizik da se to prelije na realno gospodarstvo i počne utjecati na kineske izglede rasta potražnje”.

Cijene pritišće i povećanje globalne proizvodnje nafte, s obzirom na signale da je tržište već ionako prezasićeno. Ulagači sada čekaju objavu tjednih podataka o američkim zalihama sirove nafte kako bi ocijenili snagu potražnje. Američke komercijalne zalihe vjerojatno su pale u prošlom tjednu za oko 300 tisuća barela, pokazuje preliminarna anketa Reutersa. Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte objavila na svojoj internetskoj stranici da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 51,29 dolara, što znači da je pala za 79 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts