Najmanje tri godine za zamjenu ruskog plina

Ministar ekološke tranzicije

Italiji će trebati najmanje tri godine da plin uvezen iz Rusije u potpunosti zamijeni drugim izvorima energije, izjavio je ministar ekološke tranzicije Roberto Cingolani.

Italija iz Rusije uvozi oko 30 milijardi prostornih metara plina godišnje, oko 40 posto ukupnog uvoza tog energenta, a nakon ruske invazije na Ukrajinu ubrzano traga za novim izvorima nabave.

Ministar tranzicije izjavio je u srijedu u gornjem domu parlamenta da je potpuna zamjena ruskog plina “moguća tek u vremenskom horizontu od najmanje tri godine”.

Dodao je ipak da bi se 20 milijardi prostornih metara moglo “kratkoročno do srednjoročno” zamijeniti nizom mjera, izdvojivši veći uvoz iz Alžira, za devet milijardi prostornih metara godišnje.

Dodatna je mogućnost veća proizvodnja struje uz korištenje ugljena i nafte, koja bi zamijenila tri do četiri milijarde prostornih metara plina, istaknuo je.

Ostale mjere uključivale bi povećanje uvoza električne energije iz sjeverne Europe i nabavu dodatnih oko šest milijardi prostornih metara ukapljenog prirodnog plina (LNG).

U fokusu je pozornosti nabava LNG-a iz Katara, bogatog plinom.

Složeni proces izdavanja dozvola praktički je zaustavio gradnju LNG postrojenja, pa ih Italija trenutno ima samo tri, s petinom udjela u dnevnom uvozu.

Plutajući LNG terminali mogli bi biti instalirani za godinu do godinu i pol dana, nakon pribavljanja potrebnih dozvola, a osigurali bi 16 do 24 milijardi prostornih metara plina, rekao je talijanski ministar.

Dva terminala na kopnu ukupnog kapaciteta od 20 milijardi prostornih metara plina već su osigurala dozvole, a počet će s radom za tri do četiri godine, dodao je Cingolani.

“Provjeravamo status dozvola kako bismo dosegnule te razine”, rekao je.

Dugoročne mjere uključuju udvostručenje kapaciteta plinovoda TAP kojim se u Italiju doprema azerbejdžanski plin, instalacija osam gigavata novih kapaciteta obnovljive energije godišnje i udvostručenje domaće proizvodnje plina, rekao je Cingolani.

Kao i druge zemlje članice EU-a, i Italija pokušava obuzdati rastuće troškove energije. Vlada namjerava u četvrtak odobriti novi paket pomoći potrošačima i tvrtkama koje poskupljenja najteže pogađaju.

Cingolani je u parlamentu rekao da vlada planira sniziti trošarine na benzin i dizel i ublažiti udarac na državne financije većim prihodima od PDV-a.

Istaknuo je i da se u EU trenutno razgovara o nizu prijedloga o prilagodbi propisa o državnim potporama, uključujući veće poreze na ogromnu dobit energetskih kompanija i privremeno ograničavanje veleprodajnih cijena plina.

You may also like