Najmanje 30 mrtvih u terorističkom napadu u Ankari

Trideset je osoba ubijeno, a 126 ranjeno u dvjema eksplozijama blizu glavne željezničke postaje u turskoj prijestolnici Ankari u subotu, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova nove podatke o jutrošnjim napadima koji su izazvali gnjev prosvjednika te je policija morala pucati u zrak, prenose agencije.

Ozlijeđene osobe prebačene su u više bolnica u gradu nakon eksplozija koje su se dogodile dok su se ljudi okupljali za skup na koji su pozvali sindikati i udruge civilnog društva, objavilo je ministarstvo u pisanu priopćenju. Prosvjednici koji su stizali na skup posvećen miru, a na poziv oporbene ljevice, izvikivali su “policajci ubojice” dok su ih snage reda smirivale i pucale u zrak, prenosi agencija AFP.

Dužnosnici turske vlade izjavili su ranije da se radi o terorističkim napadima te istražuju navode da je za eksplozije odgovoran bombaš samoubojica.  Turski premijer Davutoglu održat će sastanak sa šefovima sigurnosti zbog eksplozija u Ankari, priopćio je ured premijera. Planirani mirni mimohod trebao se održati u znak prosvjeda zbog sukoba između države i kurdskih militanata na jugoistoku Turske, javio je CNN.

Nasilje između turskih vlasti i Radničke kurdistanske stranke (PKK) izbilo je u srpnju kada je Turska počela zračne udare na njihova uporišta tvrdeći da se mora braniti od sve češćih napada na pripadnike svojih sigurnosnih snaga. U tim sukobima ubijene su stotine ljudi, podsjeća agencija Reuters. Subotnji napadi dogodili su se tri tjedna do parlamentarnih izbora u Turskoj koja je u nepovoljnoj situaciji i zato što joj na jugoistoku prijete ekstremisti iz sunitske terorističke organizacije takozvane Islamske države koji su osvojili velike dijelove Sirije.

You may also like