Najbolji dosadašnji rezultati JANAF-a

Predsjednik Uprave Jadranskog naftovoda (Janaf) Dragan Kovačević rekao je u petak na konferenciji za novinare da je ta tvrtka u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila najbolji financijski rezultat u svojoj povijesti.

Janaf je u prvoj polovici ove godine povećao ukupni prihod za 38 posto, na 313,7 milijuna kuna, ostvario bruto dobit od 108 milijuna kuna i neto dobit u iznosu od 86,4 milijuna kuna, što je za 107,1 posto više od ostvarenih dobiti u istom razdoblju prethodne godine. “Ostvarili smo rezultat koji će biti teško nadmašiti, ali i to ćemo pokušati”, rekao je Kovačević.

Pritom podcrtava da je 63,4 posto poslovnih prihoda ostvareno u izvozu. Takvi rezultati po njegovim su riječima uslijedili nakon investicija od gotovo jedne milijarde kuna od 2012. do 2015. godine i to prije svega u povećanje skladišnih kapaciteta. Tako Janafu više od 40 posto prihoda donosi skladištenje, a te poslove, kaže Kovačević, Janaf je izborio u oštroj međunarodnoj konkurenciji pa se više ne može govoriti o njegovu monopolu. “Janaf je ulaganjima ojačao ne samo svoju tržišnu poziciju, nego i strateški značaj u sigurnosti opskrbe naftom rafinerija i država jugoistočne i srednje Europe”, kaže Kovačević.

Prema njegovim riječima, Janafove investicije u prvom polugodištu iznosile su 54,3 milijuna kuna i odnose se na podmorski naftovod Krk – kopno te pripremu projekata za veće i učinkovitije korištenje kapaciteta, poboljšanje operacija na terminalima i dr. Kovačevič najavljuje nastavak investiranja u proširenje kapaciteta i podizanje sigurnosnih i ekoloških standarda. Među Janafovim planovima je i izgradnja novih kapaciteta na terminalu u Omišlju i njegovo pretvaranje u Jadranski centar za skladištenja naftnih derivata koji bi, kaže Kovačević, trebao postati platforma za tržište i trgovanje naftom i derivatima na Mediteranu.

You may also like