Home Energetika Najbogatiji ukrajinski oligarh počinje s ulaganjem u vjetar u Hrvatskoj

Najbogatiji ukrajinski oligarh počinje s ulaganjem u vjetar u Hrvatskoj

by Energypress.net

Gradnja počinje slijedeće godine

Tvrtka DRI, koja je dio velike ukrajinske DTEK grupe u vlasništvu oligarha Rinata Ahmetova, najavila je svoje prve projekte u Hrvatskoj – vjetroelektranu snage 127,5 megavata, te transformatorsku stanicu 400/110 kV namijenjenu povezivanju projekata obnovljivih izvora energije s elektroenergetskom mrežom. To će biti prva takva stanica izgrađena u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina.

„Trafostanica, na koju će se moći spojiti 300 megavata, s mogućnošću proširenja na dodatnih 600 megavata, značajno će poboljšati mrežnu povezanost u Splitsko-dalmatinskoj regiji. Početak gradnje stanice planiran je za ljeto iduće godine“, stoji u priopćenju.

Radi se o VE Brda Umovi i trafostanici u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a ambicija je do 2028. godine izgraditi portfelj vjetroelektrana i sunčanih elektrana snage do 500 megavata, uz ulaganja u trafostanice te baterije za pohranu energije.

Iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) su za FORBES Hrvatska izjavili da je spomenuta TS 400/110 kV priključna stanica za VE Brda Umovi te da potreba za njenom izgradnjom „nije proizašla iz planova razvoja HOPS-a, nego iz studija priključenja VE Brda Umovi na prijenosnu mrežu koje je HOPS revidirao i odobrio 2018. godine“. Također kažu da će se kroz elaborat optimalnog tehničkog rješenja priključenja, koji je trenutačno u izradi, znati točan iznos naknade za priključenje koja će obuhvaćati i tu stanicu. Na kraju napominju da transformatorska stanica „nije, niti će biti u vlasništvu tvrtke DRI nego će biti u 100-postotnom vlasništvu HOPS-a kad se izgradi“.

Ministarstvo gospodarstva je vezano za postupak procjene utjecaja na okoliš u ožujku ove godine najavilo da je za priključak trafostanice na elektroenergetsku mrežu planiran i novi dalekovod. Cijeli zahvat uključuje izgradnju trafostanice TS 400/110 kV Cetina i dva priključna dalekovoda 2 x DV 400 kV, svaki duljine 3200 metara. HOPS to nije spomenuo u svom odgovoru.

VE Brda Umovi je predviđena na lokaciji Općine Šestanovac, Grada Omiša i Grada Trilja, a prošle je godine dobila energetsko odobrenje od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Idejno rješenje vjetroelektrane izradila je tvrtka Dalekovod-Projekt u srpnju 2022. godine, a prethodno je projekt razvijala tvrtka 3A Retail Consulting.

Prema najavama, DRI namjerava vjetroelektranu početi graditi u ljeto iduće godine, a električnu energiju proizvoditi od jeseni 2026. godine, što će ovisiti o ishođenju potrebnih dozvola.

DRI je specijalizirana za obnovljive izvore energije i ima sjedište u Amsterdamu, a osnovana je 2021. godine kao dio ukrajinskog energetskog holdinga DTEK, „strateškog investitora u energetiku u Ukrajini i inozemstvu“ koji zapošljava u Ukrajini oko 60 tisuća ljudi. DTEK je u vlasništvu investicijske System Capital Management grupe (SCM), čiji je osnivač i jedini dioničar Rinat Ahmetov. DTEK od 2019. godine ima potpisan sporazum o suradnji s HEP-om, piše Forbes Hrvatska.

Related Posts