Najavljeni poticaji G7 podigli cijenu nafte

Čeka se sastanak OPEC-a
Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 53 dolara, poduprte očekivanjima da će središnje banke poticajima ublažiti posljedice epidemije koronavirusa u gospodarstvu a vodeći proizvođači dodatno ograničiti opskrbu.

Tržišta su jučer ohrabrili signali središnjih banaka da će poticajnim mjerama ublažiti posljedice epidemije koronavirusa u gospodarstvu. Danas je američki Fed neočekivano snizio ključne kamatne stope za pola postotnog boda, na jedan do 1,25 posto. Prethodno su ministri financija G7 poručili da su spremni poduzeti sve potrebne mjere, uključujući i one fiskalne, kako bi ublažili posljedice epidemije i poduprli gospodarstvo.

Dodatni poticaj cijenama pruža i spremnost vodećih proizvođača na čelu s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom da dodatno ograniče opskrbu s obzirom na negativan utjecaj epidemije na gospodarstvo i potražnju za naftom.

Zbog zabrinutosti za naftnu potražnju u uvjetima širenja koronavirusa, nekoliko ključnih članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) razmatra smanjenje opskrbe za dodatni milijun barela dnevno. Tehnički odbor OPEC-a preporučio je da se smanji za 600 000 barela dnevno.

Tako je potpredsjednik ruskog Lukoila Leonid Fedun izjavio da bi OPEC-ov prijedlog o smanjenju proizvodnje za milijun barela dnevno bio dovoljan da uravnoteži tržište i podigne cijenu barela nafte na 60 dolara. Njegova izjava upućuje na zaključak da je Rusija možda spremna prihvatiti OPEC-ove prijedloge.

Trenutno OPEC+ smanjuje opskrbu za 1,7 milijuna barela dnevno, prema sporazumu koji istječe na kraju mjeseca. Očekuje se da će proizvođači najaviti dodatno ograničenje opskrbe na redovnom sastanku koji će biti održan krajem tjedna u Beču.

You may also like

0 comments