Najavljeni novi otkazi u Glasu Istre

Paulo Gregorović, povjerenik Radničkog vijeća i glavni povjerenik Sindikata novinara Hrvatske u Glasu Istre, potvrdio je u četvrtak da je većinski vlasnik te tvrtke, slovački Joj Media House, putem Uprave Glas Istre novine donio odluku o namjeri otkazivanja ugovora o radu za 14 novinara i urednika u tom jedinom istarskom dnevnom listu.

“Otkazi su poslovno uvjetovani, odnosno kao razlog otkazima navodi se pad prihoda od 30 posto te pad prosječne dnevne prodaje novina od 27 posto u razdoblju od 2013. do 2016. godine, odnosno otkako je 2013. proveden program zbrinjavanja viška radnika i uručeno 30-ak otkaza”, izjavio je Gregorović za Hinu. Dodao je kako sindikat ima rok od osam dana da se očituje po pitanju najavljenih 14 otkaza, a ukoliko se ta mjera provede, istaknuo je, broj novinara i urednika u Glasu Istre smanjit će se s 38 na 24 .

Prema prijedlogu vlasnika, kazao je, otkaze bi trebale dobiti i dvije žene koje su trenutno na bolovanju zbog trudnoće ili su na porodiljnom pa su zakonom zaštićene, dvoje djelatnika s više od 60 godina, ali i on kao glavni sindikalni povjerenik.

“Odluka o novom valu otkaza je katastrofalna, i to iz više razloga. Uprava kao ključne razloge otkaza navodi višegodišnji pad prihoda i pad tiraže, a najodgovornija za to je Uprava. Drugo, Uprava je posebnim bodovima nagradila cijelo uredništvo i većinom ih sačuvala od otkaza, a odgovornost uredništva najveća je odmah nakon odgovornosti Uprave, posebno za ono presudno – kontinuirani gubitak vjerodostojnosti kod čitatelja”, poručio je Gregorović.

Dodao je kako će Uprava i ovu odluku tumačiti kao nužan potez štednje, iako će otkazi, a to je dokazala i prošlost, samo dodatno urušiti kvalitetu novine, tim više što su ovom odlukom o otkazima obuhvaćeni samo novinari, ne i radnici drugih službi Glasa Istre. Izrazio je, ipak, nadu da će novi vlasnici Glasa Istre preispitati odluku o otkazima, koju su potpisali izvršni direktor Slaven Žmak i predsjednik Uprave Neven Klarin.

“No, ukoliko doista bude uručeno tih 14 otkaza, ne znam tko će nam popunjavati stranice novina ili ćemo sve tekstove preuzimati od Novog lista. Hoće li se u Rijeci uređivati Glas Istre?”, upitao je Gregorović.

Inače, posljednji val otkaza u Glasu Istre dogodio se u svibnju 2014. godine, kada je Uprava dijelila otkaze temeljem programa zbrinjavanja viška radnika, s kojim Sindikat novinara Hrvatske – podružnica Glasa Istre nije bio suglasan. Prema tom programu uručeno je tridesetak otkaza na radnim mjestima: novinar, grafički urednik, grafički tehničar, lektor, redaktor, web operater, samostalni propagandist, dizajner, referent za oglase, administrator.

(Agencije)

You may also like

0 comments