Najavljene tužbe zbog uvoznih carina

U SAD-u
Vodeći proizvođači automobila, uključujući Mercedes Benz i Teslu, podnijeli su tužbu protiv vlade u Washingtonu zbog carina na uvoz dijelova iz Kine, izvijestili su britanski mediji.

Američki proizvođač električnih automobila Tesla najnovija je u nizu kompanija koje se protive carinama i traže povrat novca, bilježi BBC.

SAD je uveo carine na uvoz robe i usluga iz Kine, ukazujući na ogromnu neravnotežu u vanjskotrgovinskoj bilanci. Kina je uzvratila i dva vodeća gospodarstva svijeta zapodjenula su trgovinski rat koji je zahvatio i tehnološke tvrtke.

Mediji su u međuvremenu izvijestili da su proizvođači automobila proteklih dana podnijeli niz tužbi pred Sudom za međunarodnu trgovinu, čije je sjedište u New Yorku, prenosi BBC.

Mercedes-Benz optužuje Washington za „neobuzdani i neograničeni trgovinski rat bez presedana, koji utječe uvoz iz Narodne Republike Kine u vrijednosti većoj od 500 milijardi dolara”.

Tesla carine naziva „proizvoljnima, hirovitima” i tvrdi da predstavljaju “zloupotrebu diskrecijskog prava”. Njegov osnivač Elon Musk želi da budu ukinute i traži “povrat” plaćenog iznosa uvoznih carina, uz kamate”, navodi BBC.

Tužbe su podnijeli i Ford i Volvo, piše agencija AFP, dodajući da je kao tuženik imenovan američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer. Njegov je ured prošle godine odbio zahtjev Tesle da bude oslobođen obaveze plaćanja carina na uvoz kompjutora i ekrana i Kine koje koristi u Modelu 3, podsjeća AFP.

You may also like

0 comments