Najavljene milijarde dolara zajmova i ulaganja u Iraku

Turska će odobriti pet milijardi dolara za obnovu Iraka, obilježena s tri godine rata protiv Islamske države, izjavio je u srijedu turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.
Ta će pomoć poprimiti oblik zajmova i ulaganja, istaknuo je Cavusoglu trećeg i posljednjeg dana međunarodne konferencije o obnovi Iraka u Kuwaitu.

Saudijska Arabija je pak objavila da će odobriti milijardu dolara za projekte ulaganja u Iraku a 500 milijuna dolara kao podršku iračkom izvozu. Katar je obećao milijardu dolara zajma i ulaganja.

 Ranije tijekom dana, Kuvajt je najavio pomoć od dvije milijarde dolara u zajmovima i ulaganjima.

Arapski fond za ekonomski i socijalni razvoj, vodeća arapska razvojna institucija, najavio je potporu vrijednu 1,5 milijarde dolara.

Njemačka je najavila 350 milijuna dolara a Britanija do milijardu dolara godišnje u obliku kredita za izvoz tijekom 10 godina te Japan 100 milijuna dolara.

Ujedinjeni Arapski Emirati uložit će u obliku privatnih investicija 5,5 milijarda dolara.

Bagdad je u prosincu proglasio “pobjedu” iračkih snaga, uz podršku međunarodne koalicije pod američkim zapovjedništvom, protiv džihadista IS-a, koji su se 2014. domogli velikih dijelova zemlje, zaprijetivši čak njezinu opstanku. No, nakon tri godina žestokih sukoba, šteta je znatna.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je u srijedu međunarodnu zajednicu da “podrži napore” oko obnove Iraka, gradilišta procijenjena na 88 milijardi dolara. (Agencije)

You may also like

0 comments