Home Energetika Najavljena oluja u Mekičkom zaljevu poduprla cijenu nafte

Najavljena oluja u Mekičkom zaljevu poduprla cijenu nafte

by Agencije

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 49 dolara, poduprte obustavom proizvodnje u Meksičkom zaljevu u očekivanju tropske oluje i nagađanjima da će proizvođači sljedećeg mjeseca u Alžiru dogovoriti mjere potpore naftnom tržištu.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 49,53 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 36 centi višoj cijeni, od 47,34 dolara. Proizvođači nafte i plina u američkom dijelu Meksičkog zaljeva zatvorili su proizvodne kapacitete od 168.334 barela nafte dnevno i 190 milijuna prostornih stopa prirodnog plina u sklopu mjera opreza zbog nadolazeće tropske oluje, objavio je u ponedjeljak američki Ured za sigurnost i zaštitu okoliša.

Smanjeni proizvodni kapaciteti u SAD-u poduprli su cijene nafte, baš kao i nagađanja da bi na sastanku u Alžiru idućeg mjeseca vodeći proizvođači, uključujući članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), mogli dogovoriti ograničenje razine proizvodnje u nastojanju da podupru cijene. “Cijene i dalje crpe potporu iz očekivanja da će proizvođači na sastanku krajem rujna postići dogovor o ograničenju proizvodnje”, izvijestio je Commerzbank u bilješci.

Izrazitiji rast cijena zakočile su pak poruke vodećih proizvođača koje potpiruju sumnju u stvarni doseg eventualnog dogovora. Tako je saudijski ministar energetike Khalid Al-Falih prošlog tjedna za Reuters kazao kako intervencija na naftnim tržištima po njegovoj ocjeni nije potrebna jer se ona “kreću u pravom smjeru”.

Irački je ministar za naftu pak u subotu izjavio da će Irak, nakon što je u kolovozu povećao izvoz nafte iz luka na jugu zemlje, nastaviti s intenziviranjem proizvodnje. “Cijene nafte uhvaćene u škripac između zabrinutosti zbog prekomjerne ponude i jakog dolara s jedne strane, te očekivanih novih upozorenja članica OPEC-a da valja očekivati neki oblik zamrzavanja razine proizvodnje”, tumači Michael Hewson iz CMC Marketsa.

Moguće je da ogromna prekomjerna ponuda koja je pritiskala cijene u protekle dvije godine neće biti smanjena do druge polovine 2017. godine, istaknuo je za Reuters Shellov glavni savjetnik za energiju Wim Thomas.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj stranici izvijestio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 45,44 dolara, što znači da je pala 31 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts