Najavljena bitka protiv Islamske države i kod Al Baba

Koalicija kurdskih i arapskih boraca koji se bore protiv skupine Islamske države (IS) u Siriji uz podršku Sjedinjenih Država, najavili su u nedjelju da namjeravaju potjerati ekstremističku skupinu iz grada Al-Baba, nakon što su osvojili bivše džihadističko uporište Manbidž.

“Danas objavljujemo osnivanje Vojnog vijeća Al-Baba za oslobođenje stanovnika grada od plaćenika IS-a, poput Vojnog vijeća koje je oslobodilo Manbidž”, navode u priopćenju Sirijske demokratske snage (SDF), dva dana nakon što su iz tog grada potjerali posljednje džihadiste.

Grad Al-Bab se nalazi pedesetak kilometara jugozapadno od Manbidža. “Obećajemo našem narodu da ćemo raditi na oslobođenju Al-Baba i regije uz podršku naroda, kao i svih demokratskih snaga, uključujući međunarodnu koaliciju protiv IS-a koju vodi Washington”, navodi se u priopćenju koje precizira da će novo vijeće obuhvaćati sedam frakcija.

“Pozivamo međunarodnu koaliciju da nas podrži u borbi za oslobođenje naše zemlje i naše braće od terorista IS-a”, nastavlja se u tekstu. Nakon više od dva mjeseca borbi uz podršku američki zračnih napada, Sirijske demokratske snage (SDF) su zauzele Manbidž 6. kolovoza čime su džihadisti izgubili ključnu prometnicu za prebacivanje ljudi, oružja i novca između Turske i područja koja kontrolira u Siriji.

Osnovan u listopadu 2015. SDF, koalicija kojom dominiraju sirijski kurdski borci, potjerao je IS iz nekoliko mjesta i gradova u pokrajini Hasake. Washington smatra SDF najučinkovitijom snagom u borbi protiv IS-a.

You may also like