Najave nastavka ograničenja proizvodnje stabilizirale cijenu nafte

Odjeci sastaka u Saudiji
Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 72 dolara nakon što je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) najavila da će vjerojatno nastaviti ograničavati opskrbu i u drugoj polovini godine.

Ministri vodećih proizvođača sastali su se proteklog vikenda u Saudijskoj Arabiji kako bi razmotrili provedbu sporazuma o ograničenju opskrbe. Konkretne preporuke za predstojeće razdoblje nisu objavljene već je odluka odgođena do lipanjskog redovnog sastanka OPEC-a i njegovih partnera u Beču.

OPEC i skupina neovisnih proizvođača predvođenih Rusijom odlučili su krajem prošle godine smanjivati proizvodnju u prvoj polovini 2019. za 1,2 milijuna barela dnevno (bpd) kako bi spriječili povećanje zaliha i pad cijena. Članice OPEC-a i njihovi partneri slažu se nastavkom “nježnog” smanjenja opskrbe, pri čemu će se voditi računa o podmirivanju potreba “krhkog tržišta”, objavio je u nedjelju saudijski ministar energetike Khalid al-Falih.

Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail al-Mazrouei prethodno je novinarima rekao da su proizvođači u stanju nadoknaditi eventualni manjak na tržištu, dodajući da ublažavanje dogovora o ograničenju opskrbe ne bi bilo ispravna odluka.

OPEC-ovi podaci pokazuju da zalihe nafte u razvijenim gospodarstvima rastu za 3,3 milijuna barela mjesečno, premašivši petogodišnji prosjek za 22,8 milijuna barela. Upravo je približavanje tom prosjeku bilo cilj koordiniranog smanjenja opskrbe. “Iako se izričito ne spominje u priopćenju sa sastanka (JMMC-a), nepoznanica u vidu izgubljenih iranskih i venezuelanskih barela zbog američkih sankcija vjerojatno je glavni razlog što grupa nastavlja“ s ograničenjem opskrbe, smatra analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Cijene podupire i zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku. Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u nedjelju Teheranu da bi oroužani sukob bio “službeni kraj” Irana a Saudijska Arabija priopćila je da je spremna odgovoriti “svim snagama” i da je na Iranu da izbjegne rat. Takva retorika nadovezuje se na prošlotjedne napade jemenskih Hutija na saudijsku naftnu infrastrukturu i na ispaljivanje projektila na bagdadsku “Zelenu zonu”, koji je eksplodirao u blizini američke ambasade.

Potporu cijenama nafte pružili su i podaci američke specijalizirane tvrtke Baker Hughes General Electric, koji su pokazali da su američki proizvođači u prošlom tjednu neto zatvorili tri bušotinska postrojenja. Time se njihov broj spustio na najnižu razinu od ožujka 2018. godine, priopćio je u petak Baker Hughes General Electric. Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 72,57 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments