Najava uragana u Meksičkom zaljevu spustila cijenu nafte

Kliznule cijene
Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 61 dolara budući da su obnovljene bojazni od slabljenja gospodarstva nadjačale optimizam zbog stišavanja verbalnih iskri u trgovinskom sukobu SAD-a i najavu uragana u Meksičkom zaljevu.

Tržišta su proteklih dana ohrabrili pomirljiviji tonovi iz Washingtona i Pekinga u trgovinskom sporu koji je ozbiljno poljuljao globalno gospodarstvo i tržišta. Jučer su Sjedinjene Države i Kina nagovijestile da će nastaviti trgovinske razgovore, neposredno uoči stupanja na novog kruga američkih carina početkom rujna. Njihov sukob i dalje izaziva strah zbog posljedica po gospodarstvo a time i potražnju za energentima.

Analitičari koje je anketirao Reuters procjenjuju da će cijena barela u Londonu ove godine u prosjeku iznositi 65,02 dolara, najmanje u proteklih više od 16 mjeseci. Procjenu objašnjavaju smanjenjem globalne potražnje zbog usporavanja gospodarstva i trgovinskih sukoba.

Značajniji pad cijena zakočilo je danas i približavanje uragana Doriana Floridi. Strahuje se da će zbog oluje američki proizvođači u Meksičkom zaljevu ovog vikenda biti prisiljeni zatvoriti proizvodnju u toj regiji.

Uragan bi trebao ojačati u nedjelju, objavio je američki Nacionalni centar za uragane.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u četvrtak iznosila 60,24 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like