Najava o striktnoj provedbi smanjenja opskrbe podigla cijenu nafte

Oporavak potražnje
Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 42 dolara, poduprte najavom vodećih proizvođača o striktnoj provedbi dogovora o smanjenju opskrbe i naznakama oporavka potražnje uzdrmane pandemijom koronavirusa.

Irak i Kazahstan su na jučerašnjem video-sastanku Organizacije zemalja-izvoznica nafte i njezinih saveznika obećali da će ispoštovati kvotu dogovorenog smanjenja proizvodnje, saznaje se iz neimenovanih izvora.

To znači da bi OPEC+ u srpnju mogao još više smanjiti opskrbu. Na tržištu se osjeća entuzijazam da je opskrba naftom i dalje pod nadzorom. Najvažniji je zaključak da će se usklađenost OPEC+ s dogovorenim rezovima poboljšati u sljedećim mjesecima.

OPEC+ odlučio je u travnju smanjiti opskrbu za rekordnih 9,7 milijuna barela dnevno kako bi podupro cijene i prilagodio ponudu slabijoj potražnji zbog pandemije koronavirusa. Potražnja za gorivom u Europi postupno se oporavlja paralelno ublažavanju mjera suzbijanja koronavirusa ali je i dalje znatno ispod pretpandemijskih razina, pokazuju podaci iz nekoliko zemalja.

Oporavak tržišta signalizira i činjenica da su jučer cijene na fizičkom tržištu prvi puta od ožujka bile više nego u ugovorima za isporuke u budućnosti. To obično signalizira da se opskrba izjednačava s potražnjom i potiče na pražnjenje zaliha.

Zbog toga je JPMorgan je prije nekoliko dana napisao da je vrlo vjerojatno da će Brent za nekoliko mjeseci skočiti na 60 dolara, kada se višak ponude pretvori u deficit – očekuje se da će se to dogoditi 2022. godine, ali sve je moguće, čak i rast do rekordnih 190 dolara za sod. Takav scenarij trenutno izgleda utopijski, jer je za manje od dva mjeseca zabilježen nevjerojatan brzi rast.

You may also like

0 comments