Nagodbe u saudijskim korupcijskim aferama premašile stotine milijarda dolara

Nagodbe u slučajevima korupcije u Saudijskoj Arabiji premašile su 106 milijarda dolara, rekao je u utorak saudijski državni odvjetnik Saud al-Mojeb, dodajući da se još 54 osobe nalaze u pritvoru dok traje istraga u sklopu velike antikorupcijske kampanje.
Vrijednost nagodbi trenutno iznosi više od 400 milijarda rijala (oko 106,6 milijarda dolara) što uključuje “različite oblike imovine, među kojima nekretnine, tvrtke, obveznice, dionice, gotovinu i drugu imovinu”, navodi se u izjavi tužitelja.

Od studenoga prošle godine kad je pokrenuta velika antikorupcijska kampanja, ukupno je saslušana 381 osoba, a još ih se 54 nalazi u pritvoru. Ostali su pušteni nakon što su ili priznali krivnju i postigli nagodbu s vlastima, ili nije bilo dovoljno dokaza protiv njih.

 “Pregovori i nagodbe završeni su s brojnim (privedenim osobama) i sada su slučajevi predani Uredu državnog tužitelja kako bi se dovršile odgovarajuće procedure”, dodaje se u izjavi.

Deseci pripadnika kraljevske obitelji, bivši državni dužnosnici i utjecajni poslovni ljudi, našli su se među uhićenima tijekom antikorupcijske akcije.

Posljednjih tjedana brojni osumnjičenici su oslobođeni nakon što su, kako je objavljeno, postigli nagodbu s vlastima. (Agencije)

You may also like

0 comments