Nagodba oko Agrokora interes je sviju aktera

Smatramo da je proces oko Agrokora dosad bio vođen kvalitetno, a kao vjerovnik nastavit ćemo podržavati novog povjerenika da završi proces, poručio je šef uprave Erste banke Christoph Schöfböck.
“Situaciju oko Agrokora gledamo konstruktivno, kao i ranije. Erste nije među najvećim vjerovnicima, no otpočetka smo proces podržali kao financijski investitor. Puno smo radili na stabilizaciji, u dva navrata nakon lex Agrokora odobrili kredit, s gotovo 40 milijuna eura sudjelovali smo u ‘senior roll upu’. Imamo još nešto ‘junior’ duga, no to je manji iznos. Došlo je do promjene povjerenika, to je stvar političke odluke, no to se srećom brzo riješilo. Smatramo da je proces dosad bio vođen kvalitetno, a kao vjerovnik nastavit ćemo podržavati novog povjerenika da završi proces”, kazao je u razgovoru za Poslovni dnevnik šef uprave Erste banke.

“Operativno smo s gospodinom Peruškom upoznati budući da je posljednjih godinu dana na čelu Tiska. I osobno sam ga upoznao i moj dojam je da je analitičan, konstruktivan, timski igrač, no naravno, najvažniji su rezultati. Smatramo daje za gospodarstvo i oporavak apsolutno potrebno da dođe do nagodbe, jako podržavamo takvu soluciju koja je u interesu svih sudionika da se postigne fer prijedlog koji će okončati proces i omogućiti dugoročni nastavak Agrokora na zdravim nogama”, kazao je Schöfböck.

Upitan ne postigne li se nagodba 10. srpnja, kako će se to odraziti na banke, konkretno na Erste, šef Uprave je kazao: “Teško mi je reći za sektor, no pretpostavljam da su i drugi adekvatno već proveli rezerviranja za (in)direktnu izloženost Agrokoru. To uključuje teoretski i najgori scenarij iako ne smatram da je on vjerojatan jer, ponavljam, svi imaju interes da dođe do sporazuma. Bankarski sustav je vrlo visoko kapitaliziran, da se dogodi i nešto drugo mimo Agrokora, što ne vidimo kao mogućnost, sustav je pripremljen”.

You may also like

0 comments