Na Wall Streetu se ovoga tjedna očekuje oprezno trgovanje, a smjer cijena dionica ponajviše će ovisiti o nagađanjima u vezi povećanja ključnih kamatnih stopa američke središnje banke. Dow Jones indeks ojačao je prošloga tjedna 0,6 posto, na 17.477 bodova, dok je S&P 500 porastao za 0,7 posto, na 2.091 bodu, a Nasdaq za 0,1 posto, na 5.048 bodova.

Početkom prošloga tjedna cijene su dionica znatno pale jer je ulagače iznenadila devalvacija kineskog juana. Kineska središnja banka smanjila je od utorka u tri navrata tečaj juana, ukupno za oko 3 posto, kako bi potaknula izvoz drugog po veličini svjetskog gospodarstva. To je, pak, izazvalo pad cijena dionica velikih izvoznika na kinesko tržište, prije svega automobilske i industrije luksuznih roba.

Ipak, kako je kineska središnja banka u četvrtak poručila da nema razloga da juan dalje pada, s obzirom na snažne gospodarske temelje, to je umirilo investitore koji su u strahu od globalnog valutnog rata prethodnih dana povlačili kapital iz rizičnije imovine. Potkraj tjedna tržišta su se stabilizirala, a najviše su se kupovale dionice upravo onih sektora koji su i prethodno najviše pali, pa su gubici od početka tjedna nadoknađeni.

Ovoga će tjedna, pak, u fokusu ulagača biti zapisnik s nedavne sjednice čelnika američke središnje banke, koji će biti objavljen u srijedu i koji bi mogao pokazati kako Fed ocjenjuje gospodarsku situaciju i sprema li se za povećanje kamatnih stopa na idućoj sjednici u rujnu.

Mnogi očekuju da će Fed upravo u rujnu povećati ključne kamatne stope, po prvi puta nakon što je godinama držao kamate na rekordno niskoj razini od oko nula posto.Ipak, dio analitičara smatra da bi središnja banka mogla odgoditi povećanje cijene novca do prosinca ili čak početka iduće godine, s obzirom na devalvaciju kineske valute i oštar pad cijena nafte, što bi moglo potaknuti deflacijske pritiske. “Očekujemo nestabilnost na tržištima djelomice zbog pada cijena nafte, koje najviše utječu na inflaciju, odnosno deflaciju. Što cijene nafte padnu niže, to je Fedu veća prepreka za povećanje kamata”, kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

Stratezi Bank of America/Merrill Lynch poručili su u bilješci klijentima da bi Kina u idućih godinu dana mogla devalvirati juan za 10 posto u odnosu na američki dolar. A to bi se, smatraju, moglo pretočiti u pad cijena nafte za 5 posto.

To znači da bi inflacijski pritisci ostali slabi, što umanjuje potrebu za povećanjem kamata u SAD-u.

Related Posts