Naftni ulagači traže sigurnost u sigurnoj imovini

Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 41 dolar budući da su nervozni ulagači nakon smrtonosnih eksplozija u Bruxellesu potražili utočište u imovini koju smatraju sigurnim ulaganjem, poput zlata.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 41,59 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 41,46 dolara. Bombaš samoubojica raznio se jutros u zračnoj luci u Bruxellesu, a eksplozija je odjeknula i u metrou u vrijeme prometne špice. Mediji izvješćuju da je u eksplozijama stradalo najmanje 30 ljudi a ranjeno ih je više od stotinu.

Vijest o bruxelleskim eksplozijama potaknula je ulagače na kupnju imovine koju smatraju sigurnim ulaganjem, poput zlata. Time je u drugi plan pao podatak o padu zaliha u američkom infrastrukturnom čvorištu u Cushingu, za 570.574 barela, prema navodima trgovaca koji se pozivaju na podatke tvrtke za prikupljanje tržišnih podataka Genscape. “(Smanjene) zalihe u Cushingu pomogle su (cijenama) … da bi potom, naravno, u prvi plan izbile vijesti iz Bruxellesa, što može potaknuti zanimanje za rizičnu imovinu. Zasada takva kretanja nisu pretjerano izražena”, tumači strateg Petromatrixa Olivier Jakob.

U takvom je okruženju porastao indeks dolara i porasle su cijene zlata, a ojačala je i potražnja za njemačkim državnim obveznicama. Posrijedi su redom kategorije imovine koje ulagači smatraju sigurnim ulaganjem u razdoblju obilježenom izrazitom geopolitičkom i financijskom nesigurnošću.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 36,27 dolara, što znači da je pala za 32 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments