Home Ekonomija Naftni sektor potaknuo burzovne indekse

Naftni sektor potaknuo burzovne indekse

by Agencije

Na europskim burzama u četvrtak su cijene dionica porasle, nakon dva dana oštrog pada, a ulagače su ohrabrili solidni poslovni rezultati kompanija i uspon cijena nafte.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 11,00 sati u plusu 0,3 posto, nakon što je u prethodna dva dana pao više od 2,5 posto i zaronio na najnižu razinu u gotovo četiri tjedna. Londonski FTSE indeks bio je u 11,00 sati u plusu 0,60 posto, na 6.148 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,85 posto, na 9.911 bodova, a pariški CAC 0,45 posto, na 4.343 boda.

Među najvećim je dobitnicama, s rastom cijene za više od 3 posto, dionica BT-a jer je ta britanska telekom kompanija izvijestila o rastu dobiti u cijeloj protekloj godini za 6 posto, više od očekivanja analitičara. Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima, snažno je, 4,5 posto, skočila i cijena dionice španjolske naftne kompanije Repsol.

Još je više, gotovo 7 posto, skočila cijena Tullow Oila, a na dobitku su i druge naftne kompanije jer su cijene ′crnog zlata′ jutros porasle, nakon što su prethodnih dana bile pod pritiskom. Ipak, trguje se oprezno zbog novih naznaka usporavanja rasta globalnog gospodarstva. Prema izvješću tvrtki Caixin i Markit, u travnju je PMI indeks aktivnosti u kineskom uslužnom sektoru skliznuo s 52,2 na 51,8 bodova.

Ni pokazatelji iz američkog gospodarstva ne ulijevaju puno nade u ubrzavanje rasta. Doduše, jučer je objavljeno da su aktivnosti u tamošnjem uslužnom sektoru u travnju porasle, no podaci s tržišta rada bili su slabiji nego što se očekivalo.

ADP, najveća američka agencija za zapošljavanje, jučer je izvijestila da je u travnju u privatnom sektoru otvoreno 156.000 novih radnih mjesta, manje od očekivanih 196.000 i najmanje u tri godine. “Niže cijene dionica počinju privlačiti ulagače koji traže povoljne prilike. No, raspoloženje na tržištu ostaje negativno zbog nesigurnosti u vezi rasta globalnog gospodarstva, mogućeg povećanja kamata Feda u trećem kvartalu i razočaravajućih kvartalnih poslovnih rezultata kompanija”, kaže Markus Huber, trgovac u tvrtki City of London Markets.

FTSEurofirst 300 indeks na gubitku je od početka godine oko 10 posto, pogođen, kao i ostale svjetske burze, strahovanjem ulagača od posljedica usporavanja rasta kineskog gospodarstva i nesigurnosti u vezi povećanja kamata u SAD-u.

Related Posts