Naftni kartel najavio povećanje proizvodnje, stagnacija cijena

Pad potražnje u fokusu
Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna ostale gotovo nepromijenjene jer se ulagači plaše da će daljnje širenje koronavirusa u svijetu izazvati pad potražnje, dok najveći svjetski proizvođači ‘crnog zlata’ najavljuju povećanje proizvodnje.

Nakon što su u travnju zbog koronakrize pale više od 30 posto i zaronile na najniže razine u 20-ak godina, cijene su se nafte posljednjih mjeseci oporavile, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama u najvećim svjetskim gospodarstvima, što je potaknulo rast gospodarskih aktivnosti, a time i potražnje za naftom. Podršku cijenama pruža nada ulagača u nove poticajne mjere, od SAD-a i Kine do eurozone.

S druge strane, daljnji rast cijena sprječavaju makroekonomski podaci koji sugeriraju da oporavak najvećih svjetskih gospodarstava i najvećih potrošača nafte ipak neće biti tako brz kao što su se ulagači nadali. Prošloga je tjedna objavljeno da je kineski bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju porastao 3,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je veći rast u odnosu na 2,5 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

To predstavlja snažan zaokret u odnosu na rekordni 6,8-postotni pad u prvom kvartalu, kada je kinesko gospodarstvo bilo pod pritiskom koronakrize. Ipak, nisu još svi gospodarski sektori u Kini u zamahu. Podaci su pokazali i da se industrijska proizvodnja oporavlja, ali i da je pao promet u trgovini na malo, što ukazuje na slabost domaće potražnje. U SAD-u je, pak, promet u trgovini na malo u SAD-u u lipnju skočio više nego što se očekivalo, no daljnji rast broja novozaraženih koronavirusom u nizu saveznih država ne podržava teze o brzom oporavku gospodarstva.

Tim više što i dalje 32 milijuna Amerikanaca prima pomoć za nezaposlene, a neke savezne države, kao što je Kalifornija, usporile su planove o ponovnom pokretanju gospodarske aktivnosti. Pritisak na cijene nafte posljedica je, također, najavljenog povećanje proizvodnje nafte, i to već od idućeg mjeseca. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici dogovorili su da će od kolovoza do kraja godine ublažiti ograničenja proizvodnje na 7,7 milijuna dnevno. Trenutno smanjuju proizvodnju za 9,7 milijuna barela dnevno

You may also like

0 comments