Naftni i rudarski sektor podržavaju burze

Na europskim burzama u srijedu ujutro većina indeksa blago je porasla, zahvaljujući rastu cijena dionica u rudarskom i naftnom sektoru koje podržava rast cijena nafte i sirovina.

STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je oko 10,00 u plusu 0,1 posto, nakon što je jučer ojačao 0,2 posto. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na dobitku 0,35 posto, na 7.347 bodova, dok je pariški CAC ojačao 0,05 posto, na 5.102 boda. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,25 posto, na 12.250 bodova.

Najviše su jutros, 1,3 posto, skočile cijene dionica u rudarskom sektoru, a s rastom od 1 posto slijedio je naftni sektor. To se zahvaljuje oporavku cijena nafte nakon što su prošloga tjedna pale na najniže razine u četiri mjeseca. Nakon nekoliko dana rasta, trenutačno se cijene ′crnog zlata′ kreću oko najviših razina u mjesec dana.

Tako se jutros cijena barela na američkom tržištu kreće oko 51,35 dolara. Ipak, na burzama se trguje oprezno, kao i jučer na Wall Streetu, jer ulagači ne žele znatnije mijenjati pozicije uoči sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog Xi Jinpinga, koji počinje u četvrtak.

Razgovori će, po svemu sudeći, biti napeti, s obzirom da Trump poručuje da SAD ne može više tolerirati golemi trgovinski deficit i gubitak radnih mjesta. I na azijskim burzama jutros se trgovalo oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 10,00 sati bio u plusu 0,1 posto. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, na 18.861 bod.

You may also like