Naftna su tržišta pod pritiskom zabrinutosti za potražnju

Naftna je tržišta u utorak zakočila zabrinutost da s obzirom na slabašan gospodarski rast i previranja na financijskim tržištima potražnja za naftom neće rasti dovoljno snažno da u skorije vrijeme ublaži višak u opskrbi.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 33,62 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 29,59 dolara.

Tržišta je proteklih dana ponovo uzdrmala zabrinutost za svjetski gospodarski rast pa su se ulagači okrenuli imovini koju smatraju sigurnijim utočištem za kapital, poput zlata, njemačkih državnih obveznica i švicarskog franka. Cijene nafte pratile su pak tržišta dionica budući da zabrinutost za rast znači i moguću slabiju potražnju, i to u uvjetima viška u opskrbi. U međuvremenu je Međunarodna agencija za energiju (IEA) procijenila da će se neželjeni naftni viškovi skladištiti i tijekom većeg dijela ove godine s obzirom na spori tempo smanjenja proizvodnje u SAD-u i male šanse da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) s ostalim velikim proizvođačima postići dogovor o smanjenju prenapuhane proizvodnje.

Ta je agencija danas snizila prognozu rasta potražnje za naftom u ovoj godini, na 1,17 milijuna barela dnevno, s prošlogodišnje najviše razine u pet godina od 1,6 milijuna barela dnevno. Snizili su i procjenu potražnje za naftom OPEC-ovih članica. Trgovci su još pesimističniji pa je najveća svjetska kompanija za trgovinu naftom Vitol objavila da očekuje da će svjetska potražnja u ovoj godini iznositi oko milijun barela dnevno, u odnosu na prošlogodišnjih 1,6 milijuna barela dnevno.  “Mislim da u ovom trenutku ne možemo očekivati da će niske cijene postupno ojačati potražnju”, istaknuo je izvršni direktor Vitola Chis Bake.

Takve procjene potvrđuju i ekonomisti obuhvaćeni Reutersovom anketom, koji procjenjuju da su zalihe sirove nafte u SAD-u ponovo snažno porasle u prošlom tjednu, za 3,9 milijuna barela. Američki institut za naftu objavit će podatke tokom dana a američka vlada sutra. “Fundamenti se nisu promijenili. Tržište i dalje bilježi višak i dok je tako, cijene će se jako teško zadržati na nešto višoj razini”, zaključuje Michael McCarthy iz sydneyskog CMC Marketsa. Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 29 dolara, što znači da je pala 30 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like