Nafta stabilna na 70 dolara za barel

Protuteža iz SAD-a
Smanjena ponuda na međunarodnim tržištima nadjačala je pritisak povećanja zaliha I proizvodnje iz SAD-a te je cijena nafte ostala na razinama blizu 70 dolara za barel.

Točnije, u Londonu je porasla za 16 centi po barelu, a u SAD-u za 13 centi po barelu.

Ove godine su cijene nafte na europskom tržištu porasle za 30 posto, a na američkom tržištu 40 posto što je prouzročeno sankcijama na venezuelansku I iransku naftu, ali i koordinacijom smanjenja proizvodnje zemalja OPEC-a plus Rusije.

Dodatnu potporu cijenama nafte pruža veća globalna potražnja koja izgleda puno bolje nego li se očekivalo s obzirom na podatke o indeksima menadžera nabave na ključnim tržištima te nadu u trgovinski dogovor. Tako je indeks menadžera nabave na kineskom tržištu porastao gotovo 55 posto.

Paralelno s time, približava se kraju sezona remonta rafinerijskih postrojenja, a to će povećati potražnju za sirovom naftom. Međutim, protutežu pruža povećanje američkih zaliha za 7.2 milijuna barela, što je suprotstavljeno ranijim očekivanjima analitičara.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 69,12 dolara, što znači da je porasla 29 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like