Nafta pod pritiskom, ulagači oprezni

Na burzama
Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli više od 1 posto jer je nekoliko država SAD-a počelo popuštati restriktivne mjere uvedene radi suzbijanja koronavirusa, pa se ulagači nadaju da će se uskoro gospodarski život normalizirati.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, pa čak i u energetskom. S druge strane, tržišta su pod pritiskom zbog oštrog pada cijena nafte drugi dan zaredom jer se ulagači plaše da uskoro više neće biti dovoljno prostora za skladištenje te sirovine, s obzirom da je ponuda i dalje znatno veća od potražnje, koja je oslabila zbog koronakrize. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros pala 4,05 posto, na 19,18 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 14,2 posto, na 10,95 dolara.

Ulagače su oraspoložile vijesti da je nekoliko saveznih država počelo popuštati ‘ostani kod kuće’ mjere kako bi se ljudi vratili na posao, a gospodarski život normalizirao.

U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti sjednice američkog Feda i Europske središnje banke (ECB). Od Feda se ne očekuju nove mjere po pitanju kamata ili kupnje imovine, no očekuje se da će poručiti da će zadržati popustljivu monetarnu politiku dokle god to bude potrebno. U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna i izvješća o bruto domaćem proizvodu (BDP) SAD-a i Europske unije, koja će pokazati razmjere šteta od koronakrize u prvom tromjesečju.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju u prosjeku da je u prvom tromjesečju američki BDP pao 4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Ulagači će pratiti i kvartalna poslovna izvješća kompanija. Ovoga će tjedna izvješća objaviti više od 170 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, a rezultati većine neće biti baš blistavi.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu biti oko 15 posto manje nego što su bile u istom lanjskom tromjesečju, dok su još početkom godine, prije koronakrize, očekivali rast zarada za 6,3 posto.

Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno jer tržišta, s jedne strane, podržava jučerašnji rast Wall Streeta, dok ih, s druge strane, pritišće daljnji oštar pad cijena nafte.Na europskim se burzama u utorak ujutro trguje oprezno zbog daljnjeg oštrog pada cijena nafte i slabih kvartalnih poslovnih rezultata većine kompanija. Na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta blago oslabio drugi dan zaredom.

You may also like