Nade u OPEC-ovo smanjenje proizvodnje snažno podigle cijene nafte

Cijene nafte poskočile su u utorak na međunarodnim tržištima nadomak 46 dolara, ohrabrene nadom da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) krajem mjeseca mogla ograničiti proizvodnju i time smanjiti prekomjernu opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,50 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 45,93 dolara. U istom je iznosu bila u plusu i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 44,82 dolara.

Članice OPEC-a trebale bi se sastati krajem studenoga kako bi usvojile odluku o ograničenju proizvodnje. Načelni je dogovor postignut još krajem rujna ali pregovori o detaljima često nailaze na teškoće. OPEC okuplja politički i ekonomski različite zemlje i neke među njima zapravo žele povećati proizvodnju.

Saudijski ministar energetike izjavio je da je važno da članice usuglase stajališta o sporazumu o ograničenju proizvodnje, prenijela je u nedjelju alžirska državna novinska agencija APS.

“Tržište podupiru izvješća o diplomatskim pritiscima OPEC-a da se postigne sporazum”, tumači Tamas Varga iz londonske brokerske kuće PVM Oil Associates. “Cijene bi neko vrijeme mogle rasti ali fundamenti i dalje signaliziraju njihov pad”, dodao je Varga.

Jingyi Pan iz IG Grupa također smatra da raspoloženje na tržištu podupiru izvješća da vodeći proizvođači, uključujući Iran i Irak, razmišljaju o obuzdavanju proizvodnje.

Dodatno je cijene nafte poduprle vijest o napadu na glavni nigerijski naftovod Nembe Creek Trunk Line u južnoj delti Nigera.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da se barelom referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak trgovalo po cijeni od 40,94 dolara, što znači da je pala za 60 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Agencije)

You may also like